Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 30 maja, 2022Kategorije: Filtri za dom

V zadnjih letih smo popolnoma predrugačili doumevanje čistosti zraka v notranjih prostorih in veliko družin ter podjetij se odloča za rekuperacijo svojih prostorov. Pri Prima Filtertehniki smo vedno v koraku s časom ter poskrbimo za najkvalitetnejšo filtracijo, zato smo tudi na področju rekuperacije izvrstna rešitev – za rekuperatorje zraka namreč dobavljamo filtre, s katerimi smo do čistosti in svežine zraka v notranih prostorih pomagali veliko domovom, med drugim pa tudi lokalnemu fitnes centru Omega Gym.

V Omega Gym fitnesu so se odločili za sistem centralne rekuperacije, pri čemer smo v Prima Filtertehnika poskrbeli za filtre za rekuperatorje. Tako se sedaj lahko zanesete na svež zrak v vadbenih prostorih, kar seveda vpliva na kakovost ter uspešnost vaše vadbe.

​​Zagotavljanje kakovosti zraka v prostorih pa ni pomembno le z vidika kakovosti vadbe, temveč je tudi dejavnik, ki vpliva na zdravje udeležencev. Kakovost zraka v zaprtih prostorih ni konstantna. Kolikokrat ste že obiskali prostor, kjer je bil zrak zatohel ter poln neprijetnih vonjav?

V javnih prostorih je potrebno zagotoviti konstanten in nadzorovan dovod svežega zraka ter odvod slabega zraka, ob tem pa čim bolj zmanjšati toplotno izgubo. Le tako si bomo zagotovili zdravo okolje z visoko stopnjo udobja.

Kako deluje rekuperacija oz. rekuperator zraka?

Rekuperacija (prezračevanje s povratkom toplote) je proces vračanja toplote oz. vračanja energije v določen prostor, pri čemer se energija “uporabljenega” zraka iz prostora zamenja s svežim zunanjim zrakom, brez da bi se zrak iz obeh prostorov pomešal. Proces se odvija v rekuperatorju klimatske naprave. V prostor tako pošljemo svež zrak od zunaj, iz stavbe pa se izloči podihan zrak, kateremu se je odvzela toplotna energija. Namen rekuperacije je manjšanje potrebe po segrevanju oziroma hlajenju prostora, kar bistveno zniža stroške vzdrževanja prostora.

Z rekuperacijo  si zagotovimo ustrezno bivalno ugodje in sveži zrak, hkrati pa preprečimo dejavnike za nastanek plesni in druge nevšečnosti. Prva opcija za zračenje je vsakodnevno zračenje z odpiranjem oken, druga možnost pa je rekuperacija toplote, za kar so se odločili v Omega Gym fitnes centru.

Zrak se seveda pri vstopu v rekuperator prefiltrira

Svež zunanji zrak se skozi zaščitno rešetko na zunanji strani objekta dovaja po izoliranih ceveh do prezračevalne naprave. Pri vstopu v rekuperator toplote se zrak najprej prefiltrira, kjer se izločijo prašni delci ter vse bakterije. 

V podjetju Prima Filtertehnika dobavljamo tovrstne filtre, ki poskrbijo za odvod umazanega zraka ter za dovod svežega zraka. V rekuperatorju se zrak tudi ogreje na potrebno temperaturo, in sicer s toploto odpadnega zraka, ki se izloči iz prostora. 

Od tu gre ogreti sveži zrak v bivalne prostore (spalnica, otroška soba, kabinet, dnevna soba). Izrabljeni, odvodni zrak se zajema v prostorih obremenjenih z vlago in vonjavami, nato pa se po ceveh odvede do prezračevalne naprave. V prenosniku toplote odda toploto svežemu in hladnemu dovodnemu zraku, nato pa se, po dobro izoliranih ceveh, odvede na prosto.

Prednosti rekuperacije

Oglejmo si še dodatne prednosti rekuperacije, ki vsak prostor spremenijo v izjemno zdrav in varčen dom:

 • zavrženi zrak, ki se odvaja iz hiše, ogreje sveži zrak, ki vstopi v hišo. Naprave so učinkovite že do te mere, da imajo izkoristek tudi preko 90 %.
 • S pomočjo rekuperacije se na uro zamenja od 0,4 do max 0,8 kratnik celotnega volumna zraka v prostoru.
 • Rekuperacija je izjemna rešitev tudi v poletnih mesecih, ko želimo prostor ohlajati, saj nam rekuperator vrača hladilno energijo.
 • Prezračevanje skozi okna ni potrebno, zagotovljena pa je tudi stalna kakovost zraka. 

Večino toplote, ki jo izgubljamo pri zračenju z odpiranjem oken, tu pridobimo nazaj.

Ločimo lokalno in centralno rekuperacijo

Lokalni rekuperatorji so posamične prezračevalne naprave, ki ne zahtevajo velikih gradbenih posegov in se v prostor običajno dodajo pri renovacijah. Pri novogradnjah pa je najpogosteje izbran centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. Pri tem se cevi razpeljejo od vsakega prostora hiše do mesta rekuperatorja, ki velja za jedro prezračevalnega sistema. 

Vsaka cev je iz prostora povezana na rekuperator – tako preko ene same naprave dovajamo sveži zrak v vse bivalne prostore oziroma prostore v določeni stavbi. 

V Prima Filtertehniki smo za centralno rekuperacijo v Omega Gym fitnesu poskrbeli za filtre rekuperatorja.

V Omega Gym fitnesu sedaj za zdravje obiskovalcev poskrbijo tudi z vedno svežim ter čistim zrakom

Preverite mnoge prednosti tovrstnega prezračevalnega sistema:

 • Visoka učinkovitost.
 • Odlično se kombinira z dodatnimi filtri. 
 • Neslišno delovanje.
 • Ker odvajamo tudi iz kopalnic in WC-jev, ne potrebujemo odvodnih ventilatorjev in cevi za odvod zraka iz teh prostorov.

Sodobne rekuperacijske naprave so opremljene s filtri, ki omogočajo različne stopnje filtracije

Sistem centralnega prezračevanja je običajno sestavljen iz večih elementov, ki so med seboj povezani s cevnim razvodom. Cevni razvod prezračevalnega sistema mora biti primerno izveden, da dosežemo ustrezne pretoke zraka. 

Za zagotavljanje kvalitete zraka v prostorih je priporočljivo, da so cevi:

 • antistatične, 
 • antibakterijske, 
 • ne smejo trohneti in oddajati nobenih vonjav. 

S samo razporeditvijo dovodov in odvodov dosežemo, da je celotna hiša ustrezno prezračena, torej ne puščamo nobenih neprezračenih prostorov in s tem dovodni zrak čimbolj izkoristimo. Tok zraka se vedno pomika iz čistejših prostorov kot so spalnica, otroška soba, kabinet, dnevna soba, proti bolj obremenjenim, vlažnim prostorom kot so, kopalnica, kuhinja, in pralnica.

Zakaj se odločiti za rekuperacijo oziroma prisilno prezračevanje?

 • V kolikor ste ravno zamenjali okna, saj nova okna zaradi energijske varčnosti tesnijo neprimerljivo bolj od starih.
 • Poleg zraka, ki ga potrebujemo za dihanje, se morajo zračiti tudi nebivalni prostori, sicer se zviša koncentracija hlapljivih snovi in vlage.
 • Stalna izmenjava zraka je zahtevana s predpisi.
 • Stalno odpiranje in zapiranje oken ni niti udobna niti ustrezna rešitev – zahteva neprestano prisotnost in pozornost uporabnikov, obenem pa je količino zamenjanega zraka nemogoče kontrolirati.
 • V kolikor zračimo le z odpiranjem ter zapiranjem oken, je zrak nefiltriran, zato lahko nehote v naše bivalne prostore povabimo škodljive pline iz okolice, mogoč je tudi vstop nadležnega mrčesa.

Svež zrak, uravnotežena prehrana ter redno gibanje = popoln recept za zdravo življenje!

Če že nekaj časa želite začeti telovaditi, pa se še vedno niste spravili, vas povabim, da z redno vadbo začnete v Omega Gym centru, kjer boste ne le spotili svoje telo ter ponovno stopili v formo, temveč tudi garantirano dihali svež in prečiščen zrak preko sistema centralne rekuperacije.

Tudi telo vam bo izjemno hvaležno, v kolikor mu namenite zdrava in hranilna živila. Kot pravijo na vzhodu, “telo je naš tempelj”, in tako je tudi potrebno ravnati z njim. Naj bogat zelen smoothie obarva vaš vsakdan. Zaupajte v moč zdravih in hranilnih živil, ki omogočajo večjo raven energije. Tako se boste počutili veliko lahkotneje in polni energije.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave