Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 1 marca, 2023Kategorije: Filtracija vozil, Industrijska filtracija

Preverite, kako z ustrezno filtracijo za bencinske črpalke poskrbimo, da vaš rezervoar ostane čist in nepoškodovan!

 

Eden izmed zelo pomembnih projektov Prima Filtertehnike je izdelovanje filtracije za bencinske črpalke, tudi za Petrol, ki nas oskrbuje z gorivom. V vsaki izmed teh črpalk je filter goriva, ki po potrebi očisti gorivo, da v vaše vozilo slučajno ne pride kakšen škodljiv delec, ki bi lahko trajno poškodoval vaš avtomobil. 

Filtracija za črpalke

Petrol poskrbi, da s svojimi gorivi pozitivno vpliva na delovanje motorja – moč in odzivnost, zaščito motornih delov in njihovo življenjsko dobo, porabo goriva, pa tudi na manjši vpliv na okolje.

Kaj je filtracija za bencinske črpalke in kako pomaga vzdrževati kakovost goriva?

Filtracija za bencinske črpalke pomeni implementacijo sesalnih filtrov, montiranih na linije med glavnim rezervoarjem pod zemljo in pred ulično črpalko, ki črpa gorivo v vozila. Tovrsten filter po potrebi zajame potencialne majhne delce, smeti, ostanke, vodo in ostale potencialne nečistoče, za kar ne želite, da konča v rezervoarju vašega vozila. Sestavljen je iz celulozne filter membrane. Ta membrana ima številne majhne pore enakega premera, ki omogočajo prehajanje tekočine skozi njo. Ti filtri dovolijo prepuščanje samo tistih snovi z velikostjo delcev 20 mikronov ali manj. 

Vsi delci s premerom, večjih od 20 mikronov, so torej filtrirani. Manjše kot so pore, finejši je postopek filtracije.

Ko pritisnete na ročico na iztočni pipi za gorivo, gorivo potuje navzgor iz podzemnega rezervoarja, gre skozi filter, se v procesu dodatno filtrira, in nato napolni tank vašega avtomobila. Seveda za različne vrste goriva obstajajo različni filtri:

  • filtri za diesel,
  • filtri za etanol,
  • filtri za bencin, itd.

Filtracija za bencinske črpalke zagotavlja, da v svoje vozilo vedno natočite čisto gorivo

Med postopkom dobave goriva obstaja več stopenj, v katerih se gorivo lahko kontaminira. Gorivo se nam lahko zdi čisto, v resnici pa je lahko onesnaženo z majhnimi očesu nevidnimi delci, kot so ostanki iz pridobitvenih procesov, ali mikroorganizmov v gorivu. Zato je pomembno vedeti, da lahko že najmanjša nečistoča  povzroči velike težave. 

Kontaminirano gorivo lahko poškoduje črpalno opremo, kot so lopatice in drugi elementi znotraj črpalke. Prav tako se lahko poškoduje sistem oskrbe motorja z gorivom, zato se za preprečitev vsega tega uporabljajo filtri posode za gorivo.

Filtri za gorivo

Menjava filtra na bencinskem servisu Petrol.

Poleg delcev, kot so ostanki in prah, lahko tudi voda onesnaži gorivo zaradi višje biološke vsebnosti.   Ta se nahaja na dnu rezervoarja in lahko povzroči težave v njem. Ko voda pride v rezervoar za gorivo, ustvari ločitev med gorivom in vodo. To okolje privabi bakterije, ki se razvijajo in hranijo ter posledično ustvarjajo biofilm ali blato. Polnjenje vozil ali strojev s to težavo lahko povzroči notranje poškodbe.

Vrste filtrov rezervoarja za gorivo

Obstaja veliko različnih vrst filtrov rezervoarjev za gorivo. Ločimo jih glede na velikost delcev, ki jih lahko filtrirajo, ta se meri v mikronih. Na primer, nižja kot je mikronska vrednost, manjše delce lahko filtrira. Ti filtri lahko filtrirajo delce, kot so izredno majhni odpadki in večji delci. 

Ker sta voda in tujki dve vrsti kontaminacije goriva, je uporaba filtrov za izločitev vode iz goriva in delcev v sistemu za točenje goriva koristna. To močno zmanjša tveganje za obe vrsti kontaminacije. Filtri za delce so zasnovani samo za filtriranje delcev in ne morejo izločiti vode. Po drugi strani lahko filter separatorji odstranijo določeno raven delcev, vendar niso tako učinkoviti kot namensko izdelani filtri za delce.

Druga razlika med filtri, katero je treba upoštevati, je pretok. Pri izbiri filtra rezervoarja za gorivo mora biti združljiv s sistemom za dolivanje goriva. Primer tega je, če je stopnja pretoka sistema za dolivanje goriva 95 l/min, mora potencialni filter imeti obseg pretoka, ki lahko prenese 95 l/min. Če je stopnja pretoka v sistemu za polnjenje goriva višja od stopnje pretoka filtrov rezervoarja za gorivo, ne bo deloval učinkovito in bo povzročil težave v sistemu. Instalacije z gravitacijskim napajanjem omogočajo, da so posebej zasnovani filtri rezervoarja za gorivo kos tudi zelo nizkim pretokom.

Servis za filtre črpalk

Ekipa serviserjev Petrol enkrat letno opravi redni servis vseh črpalk na bencinskem servisu in s tem zagotovijo le najboljšo kakovost goriva.

Ustreznost filtra za filtracijo goriva na bencinskih servisih

Kot že vemo, filtri uporabljajo mikronske vrednosti za določanje velikosti delcev, ki jih lahko odstranijo. Poleg tega jih lahko gledamo z vidika njihove učinkovitosti. To vključuje odstotek delcev, ki jih filtri odstranijo iz goriva. Samo število mikronov v standardnih ali “nominalnih” filtrih zadostuje za večino aplikacij, absolutni filtri pa so 99,95 % učinkoviti, kar pomeni, da so izjemno temeljiti. Na primer, 10-mikronski absolutni filter bo filtriral 99.950 od 100.000 10-mikronskih delcev. Da bi to zagotovili, obstaja standard ISO za čistost dizelskega goriva ISO 14/13/11.

Menjava filtrov za bencinske črpalke

Filtre za točenje goriva je treba zamenjati po potrebi, vendar vsaj enkrat letno. K temu lahko prispevajo številni dejavniki, od starosti rezervoarjev do količine ostankov v rezervoarjih itd. Menjave filtrov seveda izvajajo usposobljeni strokovnjaki ekipe Petrol, saj tovrstni proces vključuje številne varnostne pomisleke, ki lahko, če jih ne upoštevate, povzročijo razlitja in resne nesreče. Pomembno je, da se sprva očisti notranjost filtra, ki je v rezervoarju, v črpalki in na koncu pipe. Filter mrežice se večinoma samo očistijo – menjajo se le v primeru poškodbe. Prima sesalni filtri v črpalki pa se menjajo ob vsakem servisu, medtem ko se na pipi samo pregleda in ni nujno, da ga menjajo. Serviser pregleda tudi jermena in naredi kontrolo pretokov, zato da črpalka pravilno meri pretočene litre.

Točilna ročka s filtrom

Točilna ročka s filtrom.

Kakovostna filtracija bencinske črpalke vpliva na življenjsko dobo vašega avtomobila

Morda se do sedaj niste preveč ubadali s tankanjem in razmišljali o kakovosti goriva, pa vendar nekateri bencinski servisi ponujajo kvalitetnejše gorivo kot pa drugi. Ena možna rdeča luč pa je počasno natakanje goriva v avto. To je lahko znak, da je filter poln umazanije ali da je zaznal vodo zaradi ločitve faz – črpalke vsebujejo posebne filtre, ki prekinejo pretok goriva, ko je prisotna voda. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja ne bi smelo trajati več kot 5 minut. 

Prima Filtertehnika – vaša rešitev za filtracijo!

Bencinske črpalke z velikim obiskom ljudi zagotavljajo kvalitetno in sveže gorivo, saj ne dovolijo, da bi gorivo stalo na mestu in se staralo. Vse Petrolove črpalke so vedno obljudene, zato v kombinaciji s Prima Filtertehnika filtri zagotavljajo izjemno kakovost goriva. Naši sesalni filtri za bencinske črpalke zaščitijo in očistijo gorivo in na ta način zaščitijo vaše vozilo pred škodljivimi delci, ki bi lahko trajno poškodovali vaš avtomobil. 

 

 

 

 

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave