Čas za branje: 4 min
Objavljeno: 25 septembra, 2023Kategorije: Blog HR

Zaštitite se od zaraze legionelom

 

Legionela je teški oblik pluća uzrokovan bakterijom Legionela. Ova bakterija živi u vodenim sustavima, posebno u toploj i stajaćoj vodi. Bolnice i domovi za starije i nemoćne osobe posebno su osjetljivi na rast legionele jer imaju složene vodovodne sustave koje je teško održavati i kontrolirati.

Najučinkovitiji način za sprječavanje rasta legionele u vodnim sustavima je provedba plana upravljanja vodama koji uključuje redovito testiranje, čišćenje i dezinfekciju. Osim ovih mjera, filtracija igra važnu ulogu u sprječavanju rasta i širenja legionele.

Filtri za Legionelo

U programu Prima Filtertehnika nudimo T-safe filtre za zaštitu od zaraze legionelama. U ovom blogu pogledajte zašto je ova vrsta filtracije ključna i kako vaš dišni sustav može zaštititi od ove opasne bolesti.

Što je točno legionela?

 

Legionela je vrsta bakterije koja može uzrokovati ozbiljne respiratorne bolesti. Nalazi se u prirodnim i umjetnim vodovodnim sustavima, uključujući klima-uređaje, masažne kade i fontane. Legionela je zabrinjavajuća jer može uzrokovati izbijanje bolesti koje mogu biti smrtonosne, posebno za starije osobe i druge ranjive pojedince.

Postoji više od 50 vrsta legionele, ali dvije najčešće povezane su Legionella pneumophila i Legionella longbeachae. Bakterije legionele obično se nalaze u stajaćim vodenim okruženjima, posebno u većim javnim ustanovama gdje se formiraju mrtvi rukavi. To je posebno uobičajeno kod renoviranja prostora, kao što je pretvaranje WC školjke u ured i rezanje lijevka za vodu. To uzrokuje “mrtvi rukav” i posljedično stvaranje legionele.

Kako se legionela prenosi?

Legionela se prenosi udisanjem kapi zaražene vode. Ljudi se mogu zaraziti udisanjem bakterija koje sadrže maglu ili paru. Najčešći izvori bakterija legionela su klimatizacijski sustavi, hidromasažne kade, tuševi, fontane i slavine.

Što se događa s pitkom vodom od izvora do slavine?

Iz vodospreme se u gradovima ugrađuje kontrolirana i higijenska hladna voda koja protječe kroz cijevi velikog promjera tijekom transporta. Na mjestu ulaska u zgradu situacija se mijenja kako voda stagnira a temperatura raste. Prolazi kroz složeni sustav unutarnje distribucije uskih cijevi, koje mogu imati korodirane unutarnje površine i „mrtve čahure“. Ova sredina pruža optimalne uvjete za stvaranje biofilma, iz kojeg se bakterije i drugi mikroorganizmi ispuštaju u vodu.

Filtracija proti okužbi z legionelo

T-safe filtar protiv legionele, montiran na slavinu

Vodoopskrbni sustavi često su izvor zaraze, posebno u područjima s imunokompromitiranim pacijentima

Glavni uzroci rasta bakterija u vodoopskrbnim sustavima u zgradama su stagnacija vode, neodgovarajuće temperature vode i mrtvi rukavi na vodoopskrbnim sustavima. Sve to dovodi do stvaranja postojanog biofilma, iz kojeg se oslobađaju bakterije, koje dopiru do korisnika u protoku vode prilikom otvaranja slavina ili tuševa.

Tko je u opasnosti od zaraze legionelom?

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, kao što su starije osobe, osobe s kroničnom bolesti pluća i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osjetljivije su na zarazu legionelom. Pušači i osobe s već postojećim bolestima, poput dijabetesa ili raka, također su izloženi većem riziku.

Legionela –  simptomi

Simptomi uključuju navale vrućine, zimicu, kašalj, bolove u mišićima i nedostatak zraka. Pontiac groznica je blaži oblik zaraze legionelom; sa simptomima nalik gripi, uključujući vrućicu, glavobolju i bolove u mišićima. Simptomi obje bolesti obično se razvijaju u roku od dva do deset dana nakon izlaganja bakteriji.

Prevencija i liječenje legionele

Sprječavanje rasta legionele ključno je za sprječavanje zaraze. Mjere kao što su održavanje odgovarajuće temperature vode i održavanje čistih i dezinficiranih vodnih sustava zasigurno će pomoći u sprječavanju legionele. Naravno, najučinkovitija je primjena odgovarajućih filtara koji 100% štite od zaraze legionelom. 

Prima Filtertehniku i nudimo T-safe medicinske filtre s vijekom trajanja od 92 dana. Dostupni su filteri za tuš (ručka tuša) i filtar za slavinu, a potonji također zahtijeva adapter pri prvoj ugradnji. T-safe filtracija za zaštitu od legionele pruža 100% -tnu zaštitu od zaraze i štiti od zdravstvenog nadzora u zdravstvenim ustanovama.

Filtracija protiv zaraza legionelama posebno je važna za bolnice i staračke domove

 

T-safe filtri za medicinsku vodu pružaju učinkovitu mjeru kontrole protiv rizika od bolničke zaraze uzrokovane patogenima koji se prenose vodom, a koji su posebno česti u  zdravstvenim ustanovama.

Mjera brze kontrole ili dugoročno rješenje?

T-safe medicinska slavina, glava tuša i In-Line fitra aplikacija pružaju trenutnu zaštitu na mjestu uporabe od izlaganja svim vodenim mikroorganizmima, uključujući Legionella pneuomophila, Pseudomonas aeruginosa i Nontuberculous Mycobacteria (NTM). T-safe filtri za vodu mogu se brzo koristiti kao neposredna  mjera u situacijama visokog rizika nakon otkrivene kontaminacije vodenim bakterijama.

T-safe filtri za vodu također se koriste kao dugoročno rješenje u okruženjima s proširenom skrbi, jer pružaju proaktivnu dodatnu kontrolnu mjeru za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i one koji su najosjetljiviji na rizik od zaraze koja se prenosi vodom. Dizajnirana posebno za uporabu u visokorizičnim zdravstvenim okruženjima, serija T-safe filtara uključuje sofisticiranu tehnologiju i niz inovativnih značajki koje osiguravaju zaštitu pacijenata bez ugrožavanja upotrebljivosti u smislu protoka i funkcionalnosti.

Sprječavanje rasta legionele u vodenim sustavima ključno je za smanjenje rizika od zaraze

 

Legionela je ozbiljan problem koji može uzrokovati izbijanje bolesti, pa čak i smrt. Osobe s već postojećim bolestima ili oslabljenim imunološkim sustavom trebaju poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se izbjegla izloženost bakterijama. Važno je podići svijest o rizicima povezanim s legionarskom bolešću i poduzeti mjere kako bi se spriječilo njezino širenje. Slijedeći odgovarajuće postupke održavanja i pomno prateći prisutnost legionele, možemo pomoći u zaštiti sebe i drugih.

Filtracija može biti učinkovit način za sprječavanje rasta legionele i zaštitu ranjivih populacija u bolnicama i domovima za starije i nemoćne. Razumijevanjem prednosti filtriranja i odabirom odgovarajućeg sustava filtriranja za svoju ustanovu, bolnički njegovatelji i njegovatelji u staračkim domovima mogu pomoći u zaštiti svojih pacijenata i osoblja od legionele.

 

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave