Čas za branje: 6 min
Objavljeno: 4 septembra, 2019Kategorije: Ostalo

Gre bolj za metaforo zdrave poti v življenju, katero sem zavedno ubral pred kratkim, kot pa za dejansko resnico, saj bi bilo precej zamudno in zahtevno do mojih strank, če bi na sestankih res prosil za zeleno alternativo. Sicer pa zgornja prispodoba ni daleč od dejanskega stanja, saj ne popijem več po 8 kav dnevno, niti energijskih napitkov, s pomočjo katerih bi lahko ostal energičen in zbran.

Kot komercialist sem namreč konstantno v pogonu, veliko na terenu in avtu in v lovljenju pridobivanja novih navez in poslov. Sami veste, da čas zelo hitro mine, ko si osredotočen na določeno zadevo, predvsem ko gre za delo. Preden sem se zavedal, je minilo obdobje petih let, v katerem sem popolnoma pozabil na zdravo počutje. Ko pa se mi je po petih letih zgodila še neka neljuba težava na osebnem področju, sem uvidel, da moram nekaj spremeniti. Dnevi, ko sem tekom izpoljnjevanja obveznosti zaužil po 8 kav od jutra do večera, so se morali prenehati.

Sodelovati sva začela s Tadejem, ki mi je uredil prehrano, katero sem kombiniral s skupnim programom treninga. Kaj kmalu sem opazil korenite spremembe, saj dandanes ne potrebujem več umetne energije. Danes se zavedam, da mi pravilen življenjski slog, ki je ravnotežje zdrave prehrane, gibanja, dovolj spanca in notranjega miru, zagotovi vso potrebno energijo.

Na podlagi tega bi z vami rad delil nekaj svetih zapovedi zdravja na delovnem mestu, ki jih je zapisal osebni trener FZS, prehranski svetovalec in NLP praktik Tadej Jurman:

»Zdravje ni vse, vendar je brez zdravja vse drugo nič«, je v začetku 19. stoletja zapisal Nemški filozof Schopnhauer. Zavedanje o pomembnosti zdravja je od tistega časa do sedaj počasi naraščala in danes lahko s ponosom napišem, da zdravje ni več luksuz, temveč osnovna pravica v večini držav.

V Sloveniji imamo celo zakon (ZVZD-1), ki pošilja jasen signal vsem podjetjem, da se zavedamo pomena zdravja na delovnem mestu. Raziskave Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) so pokazale, da vsak €, namenjen promociji zdravja na delovnem mestu, prinaša donos v višini 2,5 do 4,8€, na račun manjših stroškov izostajanja od dela. V podjetjih, kjer redno izvajajo programe zdravja na delovnem mestu, naj bi se odsotnost zmanjšala od 12 do 36%.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opredeljuje zdravje kot stanje fizične, mentalne in sociološke prilagoditve na življenjske izzive. Ta definicija zdravja je sicer zelo široka, vendar presega definicijo iz mojih šolskih dni, ko so nas učili, da je zdravje odsotnost psihične in fizične bolezni.

Skoraj 1/3 svojega časa v odrasli dobi preživimo na delovnem mestu, zato je pomembno, da si vsako podrobnost, ki je povezana s službo, uredimo na način, ki bo podpiral naše zdravje. Zavedam se, da je to zelo zahtevna naloga, zato bom spodaj podal nekaj osnovnih predlogov, ki lahko pri tem pomagajo.

PREHRANA NA DELOVNEM MESTU

Klikni na sliko za več informacij o zdravi prehrani

Klasični nasvet o 5 obrokih na dan je že zgodovina. Ocenjujem, da je optimalna številka nekje od 3 do 4 obroke na dan, brez vmesnih prigrizkov. Če pa vam uspe v enem obroku zadostiti vsem potrebam telesa po mikro in makro hranilih in se ob tem počutite dobro, potem ste na dobri poti. Dejstvo je, da je priporočljivo zaužiti določeno količino hranil (npr. 1,2g/kg telesne teže beljakovin), vendar je človeško telo izjemno prilagodljivo. V zadnjem času je vse več dokazov, da pomanjkanje hrane (post, delni post ipd.) blagodejno vpliva, tako na dolgoživost, kot na naše zdravje. Ključni vpliv na naše zdravje pa ni toliko v količini, kot na kvaliteti. Splošen nasvet pri izbiri živil ostaja precej enostaven. Izbirajte hrano, ki je še pred kratkim rastla in dihala ter se izogibajte procesirani hrani. Izbirajte lokalna in sezonska živila.

TELESNA VADBA

Klikni na sliko in preberi zapis: Tek za vse in še.

Res si želim, da bi enkrat že presegli pogovore o tem, ali je oseba dovolj telesno aktivna, če opravlja hišna opravila, ko pride domov. Odgovor je v veliki večini primerov negativen. Če sedimo 8h na stolu, potem sesanje po hiši ne bo dovolj za odpravljanje posledic sedenja in ohranjanje zdravja. Moje osebno priporočilo bi bil vsakodnevni trening v časovnem okviru 30 minut ali pa 3 do 4 treninge na teden po 60 minut. Da ne bomo operirali z MET števili za merjenje priporočene intenzivnosti treninga, je moj nasvet, da se ob vsakem treningu pošteno spotite (savna ne velja) in globoko nadihate. Še bolje pa je, da trening vsebuje tako elemente za povečanje maksimalne moči, kot kondicijsko pripravo.

PRAVILNO SEDENJE

Vsakodnevna vadba pa nam ne bo prav dosti koristila, če bo naš položaj telesa napačen. Najprej pregledamo kakšna je naša poza – pogosto je glava potisnjena preveč naprej, rame sključene naprej, kolena rotirana navznoter ipd. Vse te nepravilnosti lahko odpravimo s pravilno vadbo, če začnemo dovolj zgodaj in ne odnehamo po nekaj tednih. Takšne korekcije zahtevajo precej več časa kot preoblikovanje postave. Šele v drugem planu se lotimo sedenja. Na tem mestu so osnovnošolska navodila o ravnem hrbtu oziroma dvojni »S« hrbtenici popolnoma dovolj. Bolj pomembno se je držati navodila o spreminjanju položaja hrbtenice (različno sedenje) na cca 30min. Prav tako se med sedenjem priporoča izvajanje kratkih vaj za večjo pretočnost krvi po telesu in za razteg mišic, ki so med sedenjem pokrčene ter krepitev mišic, ki so med sedenjem raztegnjene. S tem bomo izboljšali kognitivne sposobnosti.

NOTRANJI MIR

Pravijo, da je količina stresa v sodobni družbi vse večja. Zdravje pa je v veliki meri odvisno ravno od sposobnosti uravnavanja stresa. Vseeno pa je pomembno vedeti, da negativni stres na delovnem mestu pogosto doživljamo zaradi notranjih povzročiteljev stresa.

Klinični psiholog dr. Kahler, ki je razvil teorijo o psiholoških priganjalcih (drivers), ki povzročajo notranji stres, je v svoji raziskavi opazil 5 značilnih nizov vedenj, ki jih ljudje dosledno izkazujejo. Gre za skupek prepričanj, ki preganjajo posameznika v točno določen način razmišljanja in delovanja. Ta prepričanja se oblikujejo že zelo zgodaj (v otroštvu), zato na nezavednem nivoju doživljamo psihološke priganjalce (drajverje) kot ponotranjena sporočila.

DRAJVERJI:

 • ustrezi drugim – radi pomagate drugim, čeprav vas za to ne prosijo? Težko rečete ne?
  Rešitev: začnite izražati svoje potrebe, mnenja in občutke in se naučite reči NE.
 • bodi popoln – ste natančni, se na vse pripravite, vse splanirate?
  Rešitev: spustite svoje kriterije in se naučite zaupati drugim. Dovolite si uživati tudi ob manjših dosežkih.
 • potrudi se – ste samoiniciativni, težko zaključite in si naložite preveč nalog hkrati?
  Rešitev: zmanjšajte število nalog in projektov ter se naučite zaključevati in se fokusirajte na rezultat.
 • bodi močan – ste dobri pod pritiskom, redko prosite za pomoč, redko pokažete čustva in ste zelo samokritični?
  Rešitev: povejte drugim kaj resnično doživljate in namenite več časa za odnose z ljudmi okoli sebe ter si dovolite, da vam kdaj pomagajo.
 • pohiti – delo opravite hitro in se dobro odzivate na časovne roke in delate pogosto napake ter nimate potrpljenja za »počasneže«, vi pa ste radi v naglici?
  Rešitev: vzemite si več časa za naloge in zmanjšajte število le teh ter se naučite potrpljenja.

Na naše drajverje radi gledamo kot na naše največje vrline. V določenih situacijah nas podpirajo, velikokrat pa so naš glavni vzrok stresa. Ozavestite svoje notranje psihološke prisile (drajverje), ki vas prepričujejo da niste OK, če ne ustrežete drugim, niste popolni, se ne trudite, niste močni ali ne hitite. To so samo ponotranjena sporočila avtoritet, običajno staršev. Zdaj ste odrasla oseba in je OK, če si dovolite poskrbeti zase, narediti kdaj tudi napako, se odpočiti, pokazati tudi svoje šibkejše strani ali si vzeti čas – tako kot ste si ga vzeli sedaj, ko ste prebrali zgornji članek. Upam, da ste dobili nekaj idej kako dvigniti kvaliteto življenja na višjo raven ter uživati na delovnem mestu.

Več podobnih nasvetov o prehrani in treningu najdete na Tadejevi spletni strani:
http://trenertadej.si/

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave