Čas za branje: 4 min
Objavljeno: 17 aprila, 2023Kategorije: Filtri za dom, Ostalo

Zaščitite se pred okužbo z legionelo

 

Legionela je huda oblika pljučnice, ki jo povzroča bakterija Legionela. Ta bakterija živi v vodnih sistemih, zlasti v topli in v stoječi vodi. Bolnišnice in domovi za ostarele so še posebej občutljivi na rast legionele, saj imajo zapletene vodovodne sisteme, ki jih je težko vzdrževati in nadzorovati.

Najučinkovitejši način za preprečevanje rasti legionele v vodnih sistemih je izvajanje načrta upravljanja z vodo, ki vključuje redno testiranje, čiščenje in dezinfekcijo. Poleg teh ukrepov pa ima pomembno vlogo pri preprečevanju rasti in širjenja legionele seveda tudi filtracija.

Filtri za Legionelo

V programu Prima Filtertehnike nudimo Tsafe filtre za zaščito pred okužbo z legionelo. V tem blog prispevku preverite, zakaj je tovrstna filtracija ključna in kako lahko vaša dihala zaščiti pred to nevarno boleznijo.

Kaj točno je legionela?

 

Legionela je vrsta bakterije, ki lahko povzroči resne bolezni dihal. Najdemo jo v naravnih in umetnih vodnih sistemih, vključno s klimatskimi napravami, masažnimi kadmi in fontanami. Legionela je zaskrbljujoča, ker lahko povzroči izbruhe bolezni, ki so lahko smrtne, zlasti za starejše občane in druge ranljive posameznike. 

Obstaja več kot 50 vrst legionel, vendar sta dve najpogosteje povezani z boleznijo Legionella pneumophila in Legionella longbeachae. Bakterije legionele običajno najdemo v okoljih s stoječo vodo, še posebej v večjih javnih ustanovah, kjer nastajajo mrtvi rokavi. To je še posebej pogosto pri prenovah prostorov, ko na primer WC prostor spremenimo v pisarno in odrežemo lijak za vodo. To povzroči »mrtvi rokav« in posledično nastanek legionele. 

Kako se legionela prenaša?

Legionela se prenaša z vdihavanjem kapljic okužene vode. Ljudje se lahko okužijo z vdihavanjem megle ali pare, ki vsebuje bakterije. Najpogostejši viri bakterij legionele so klimatski sistemi, masažne kadi, prhe, fontane in pipe.

Kaj se zgodi s pitno vodo od njenega izvora do pipe?

Iz vodnih zbirališč je v mesta napeljana kontrolirana in higienično čista hladna voda, ki med transportom teče skozi cevi z velikim premerom. Na točki vstopa v stavbo se situacija spremeni, saj voda stagnira, njena temperatura pa se poveča. Teče skozi kompleksen sistem interne distribucije ozkih cevi, ki imajo lahko korodirane notranje površine in »mrtve rokave«. To okolje zagotovi optimalne pogoje za nastanek biofilma, iz katerega se bakterije in drugi mikroorganizmi sproščajo v vodo.

Filtracija proti okužbi z legionelo

Tsafe filter proti legioneli, namestitev na pipo

Vodovodni sistemi so pogosto vir okužbe zlasti na območjih z imunsko oslabljenimi bolniki

Glavni vzroki za rast bakterij v vodovodnih sistemih v zgradbah so stagnacija vode, neprimerne temperature vode in mrtvi rokavi na vodovodnih sistemih. Vse to povzroča oblikovanje trdovratnega biofilma, iz katerega se sproščajo bakterije, ki v vodnem toku dosežejo uporabnike ob odprtju pip ali prhe.

Kdo je v nevarnosti okužbe z legionelo?

Posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, kot so starejši, ljudje s kronično pljučno boleznijo in posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, so bolj ranljivi za okužbo z legionelo. Večjemu tveganju so izpostavljeni tudi kadilci in ljudje z že obstoječimi boleznimi, kot sta sladkorna bolezen ali rak.

Legionela –  simptomi

Simptomi vključujejo vročino, mrzlico, kašelj, bolečine v mišicah in težko dihanje. Pontiacova mrzlica je blažja oblika okužbe z legionelo; s simptomi, podobnimi gripi, vključno z zvišano telesno temperaturo, glavobolom in bolečinami v mišicah. Simptomi obeh bolezni se običajno razvijejo v dveh do desetih dneh po izpostavitvi bakteriji.

Preprečevanje in zdravljenje legionele

Preprečevanje rasti legionele je ključnega pomena za preprečevanje okužbe. Ukrepi, kot so vzdrževanje ustrezne temperature vode ter vzdrževanje čistih in razkuženih vodnih sistemov bodo zagotovo pomagali pri preprečevanju legionele. Seveda pa je najbolj učinkovita implementacija ustreznih filtrov, ki 100% zaščitijo pred okužbo z legionelo. 

V Prima Filtertehniki ponujamo T-safe medicinske filtre z življenjsko dobo 92-dni. Na voljo so fitri za tuše (tuš ročka) ter filter za pipo, pri slednjem potrebujemo tudi adapter ob prvi namestitvi. T-safe filtracija za zaščito proti legioneli zagotavlja 100% zaščito pred okužbo in varuje pri nazdoru zdravja v medicinskih ustanovah.

Filtracija proti okužbami z legionelo še posebej pomembna za bolnišnice in domove za ostarele

 

Medicinski filtri za vodo T-safe zagotavljajo učinkovit nadzorni ukrep proti tveganju bolnišnične okužbe zaradi patogenov, ki se prenašajo z vodo in so še posebej pogosti v  zdravstvenih ustanovah.

Hiter nadzorni ukrep ali dolgoročna rešitev?

Aplikacija T-safe medicinske pipe, tuš glave in In-Line fitra zagotavlja takojšnjo zaščito na mestu uporabe pred izpostavljenostjo vsem vodnim mikroorganizmom, vključno z Legionella pneuomophila, Pseudomonas aeruginosa in Nontuberculous Mycobacteria (NTM). Vodne filtre T-safe je mogoče hitro uporabiti kot takojšnji  ukrep v situacijah z visokim tveganjem po zaznani kontaminaciji z vodnimi bakterijami.

Vodni filtri T-safe se uporabljajo tudi kot dolgoročnejša rešitev v okoljih razširjene oskrbe, saj zagotavljajo proaktiven dodatni nadzorni ukrep za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in tiste, ki so najbolj dovzetni za tveganje okužbe, ki se prenaša z vodo. Serija filtrov T-safe, zasnovana posebej za uporabo v zdravstvenih okoljih z visokim tveganjem, vključuje sofisticirano tehnologijo in množico inovativnih funkcij, ki zagotavljajo zaščito pacientov brez ogrožanja uporabnosti v smislu pretoka in funkcionalnosti.

Preprečevanje rasti legionele v vodnih sistemih je ključno za zmanjšanje tveganja okužbe

 

Legionela je resna skrb, ki lahko povzroči izbruhe bolezni in celo smrt. Posamezniki z že obstoječimi boleznimi ali oslabljenim imunskim sistemom morajo sprejeti dodatne previdnostne ukrepe, da se izognejo izpostavljenosti bakterijam. Pomembno je ozaveščanje o tveganjih, povezanih z legionelo, in ukrepanje za preprečevanje njenega širjenja. Z upoštevanjem ustreznih vzdrževalnih postopkov in pozornim spremljanjem prisotnosti legionele lahko pomagamo zaščititi sebe in druge.

Filtracija je lahko učinkovit način za preprečevanje rasti legionele in zaščito ranljivega prebivalstva v bolnišnicah in domovih za ostarele. Z razumevanjem prednosti filtracije in izbiro ustreznega filtrirnega sistema za svojo ustanovo lahko skrbniki bolnišnic in domov za starejše pomagajo zaščititi svoje paciente in osebje pred legionelo.

 

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave