Čas za branje: 3 min
Objavljeno: 21 januarja, 2019Kategorije: Industrijska filtracija

Kaj se zgodi s pitno vodo od njenega izvora do pipe?

Iz vodnih zbirališč je v mesta napeljana kontrolirana in higienično čista hladna voda, ki med transportom teče skozi cevi z velikim premerom. Ta situacija pa se dramatično spremeni na točki vstopa v stavbo. Znotraj stavb voda stagnira in temperatura se poveča. Teče skozi kompleksen sistem interne distribucije ozkih cevi, ki imajo lahko korodirane notranje površine in »slepe konce«. To okolje zagotovi optimalne pogoje za nastanek biofilma, iz katerega se bakterije in drugi mikroorganizmi sproščajo v vodo. Vodovodni sistemi so pogosto vir okužbe zlasti na območjih z imunsko oslabljenimi bolniki. Glavni vzroki za rast bakterij v vodovodnih sistemih v zgradbah so stagnacija vode, neprimerne temperature vode in slepe ulice na vodovodnih sistemih. Vse to povzroča oblikovanje trdovratnega biofilma, iz katerega se sproščajo bakterije, ki v vodnem toku dosežejo uporabnike ob odprtju pip ali prhe.

Načini prenosa okužb od vodnih virov do pacientov

Vdihavanje in aspiracija predstavljajo prenosno pot za Legionello Pseudomonas. Medicinsko osebje skozi dnevno rutino uporablja vodo iz pipe za osebno higieno pacientov. Pacienti na oddelkih intenzivne nege pogosto uporabljajo katetre, drenaže in cevi za sapnik, ki pa predstavljajo potencialne vhode za bakterije. Kapljice kontaminirane vode ali kontaminirane roke medicinskega osebja lahko nehote pridejo v kontakt s temi vstopnimi točkami. Pall Medical ponuja široko paleto izdelkov, s katerimi dosežemo nadzor vodovodnega sistema in filtracijo od točke vstopa v stavbo do uporabe na pipah, tuših in drugih virih vode. Ta način filtracije vode zagotavlja najvišjo učinkovitost filtracije za delce in vodne patogene v vodovodnem omrežju.

Ustrezna rešitev je Qpoint filtracija!

QPoint filter zagotavlja takojšnjo zaščito vode na mestu uporabe in je validiran do 62 dni. Vgrajena plast za predhodno filtracijo z visoko tehnologijo ima odlično zmožnost zadrževanja delcev in dobro pretočnost, poleg tega pa ščiti preizkušene dvoplastne sterilizacijske membrane in omogoča dolgo življenjsko dobo. Kapsula za filter zadržuje glive, viruse in bakterije, kot so Legionella spp., Pseudomonas spp., netuberkulozne mikobakterije in Escherichia coli. Kombinacija bakteriostatičnih aditivov, ki ne pronicajo, z učinkovitostjo več kot 99 % in notranje zaščite v kapsuli filtra, zmanjšuje tveganje retrogradne okužbe v celotni življenjski dobi izdelka. Gladka priključna postaja, prevlečena s kromom, je higiensko zasnovana in ustreza vsem standardnim ventilom pip. Združevanje priključne postaje za večkratno uporabo in zamenljivih kapsul za filter omogoča do 2-mesečno uporabo.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave