Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 25 februarja, 2021Kategorije: Industrijska filtracija

Vsi se zavedamo, da je skrajni čas, da živimo v simbiozi z naravo ter na vsak možen način poskusimo poskrbeti za trajnost in zdravje našega planeta. V Prima Filtertehniki smo ponosni, kadar sodelujemo s trajnostnimi podjetniki, katerim je mar za našo prihodnost ter tako ustvarjajo produkte, blagodejne tako za nas, kot tudi za okolje. Leto 2021 se je za nas začelo zelo pozitivno, saj sodelujemo s podjetjem Odori ter jim pomagamo pri filtraciji vode s tehniko reverzne osmoze za izdelavo linije kozmetičnih izdelkov, čistil ter ekološkega pralnega praška, pakiranega v okolju prijazni embalaži, katero je celo mogoče ponovno napolniti.

Odori izdelki

Odori: okolju prijazen pralni prašek v refil embalaži

Ustanoviteljica podjetja Odori Nina Milošič Slapšak se že od nekdaj čuti tesno povezano z naravo, kar jo kliče k odgovornosti, da jo ves čas skrbno neguje. S strokovnim znanjem iz magisterija kemijskega inženirstva ter z nezamenljivimi spretnostnimi o uporabi naravnih sestavin je ustanovila podjetje Odori ter ustvarila ekološki pralni prašek ter linijo čistil in izdelkov za nego, kateri temeljijo na naravnih sestavinah. Ne le, da so vsi njeni produkti prijazni do telesa ter do narave  – Nina je poskrbela tudi za ekološko embalažo ter se tako umaknila iz začaranega kroga ustvarjanja plastike za enkratno uporabo.

Podjetje Odori je sodelovalo v Sparovem projektu Štartaj Slovenija, kjer so predstavili prvi slovenski refil avtomat, ki omogoča ponovno uporabo embalaže. Njihovi izdelki so na voljo v embalaži iz aluminija, ki ima manjši vpliv na okolje. Od 42 izdelkov iz njihove ponudbe, jih je kar deset na voljo v refil embalaži. V Intersparu tako lahko najdete polnilno postajo ter prisostvujete k trajnostnem razvoju ter življenjskemu slogu brez ustvarjanja odvečnih odpadkov.

Ninina zgodba je del projekta Štartaj Slovenija

Nina je pred približno tremi leti stopila v projekt Štartaj Slovenija s svojim prvim produktom – pralnim praškom, kateremu je sledil izdelek za odstranjevanje trdovratnih madežev. Z veliko spodbudo podjetniškega gibanja Štartaj Slovenija, ki že dalj časa daje mladim slovenskim podjetnikom priložnost za poslovni zagon, je v tem času razvila popolnoma trajnostno in ekološko linijo čistil ter kozmetičnih izdelkov. Nina želi skupaj z ostalo ekipo podjetja Odori navdušiti vse nas, da se odločimo za naravi-prijazno rešitev ter da z bio-razgradljivimi čistili prenehamo s splakovanjem kemikalij v odtok. Projekt Štartaj Slovenija je nastal pod okriljem treh partnerjev – Spar Slovenija, medijsko hišo POP TV in oglaševalsko agencijo Formitas Creative. Vsak izmed partnerjev je znamki Odori pomagal pri razvoju linije izdelkov ter pri izpostavi izdelkov v veletrgovcu Intersparu. Zaradi težnje k še dodatni izpolnitvi produktov, pa jim je na pomoč priskočila tudi naša Prima Filtertehnika. Ker se je njihova proizvodnja v zadnjem letu močno povečala, so se odločili nadgraditi kvaliteto vode s tehniko reverzne osmoze, pri čemer smo jim na pomoč priskočili v Prima Filtertehniki.

V Prima Filtertehniki smo poskrbeli za okolju prijaznejšo proizvodnjo pralnega praška ter kozmetičnih izdelkov

V podjetju Prima Filtertehnika najraje sklepamo tista sodelovanja, iz katerih beneficiramo tako mi, naš naročnik in seveda tudi okolje. Na podlagi tega nam je tovrsten projekt doprinesel veliko navdušenja ter zavzetnosti.

Proizvodnja pralnega praška s pomočjo reverzne osmoze

S podjetjem Odori smo sklenili sodelovanje s ciljem izboljšati ter ekološko izpopolniti način proizvodnje pralnega praška ter linije čistil ter kozmetičnih izdelkov. S pomočjo reverzne osmoze smo jim pomagali na področju filtracije vode, ki seveda predstavlja zelo pomemben faktor pri proizvodnji njihov produktov.

Reverzna osmoza je tehnologija čiščenja vode z uporabo polprepustne membrane. Navdih prav tako izhaja iz narave, saj gre za podoben postopek osmozi, katero uporabljajo rastline za pridobivanje vode ter hranilnih snovi iz tal. Razlika je le v tem, da se pri naravni osmozi voda giblje iz manj koncentriranega v bolj koncentriran del, pri reverzni osmozi pa že ime narekuje, da je postopek ravno obraten.

Cilj rastlin je razredčiti bolj koncentriran del in tako pridobiti ustrezna hranila, v našem primeru pa je namen osmoze filtracija vode in odprava škodljivih sestavin, kot so klor, organska onesnaženja, pesticidi, hormoni, azbest, svinec, živo srebro, krom, kadmij, baker, barij, natrij, kalij, selen, floride, nitriti, nitrati, ciste, bakterije ter viruse, ki lahko, prisotni v izdelkih, resno ogrožajo človekovo zdravje. Z implementacijo reverzne osmoze v postopek proizvodnje v podjetju Odori, so njihovi kozmetični izdelki ter linija čistil še bolj zdrava, naravna, ekološka ter trajnostna izbira.

Za potek reverzne osmoze je potrebno povečati tlak

Za prehod molekul vode preko polprepustne membrane, je potrebno povečati tlak. Pomemben faktor pri poteku je tudi polprepustna membrana, katero smo namestili v stroje laboratorija podjetja Odori.

Postopek reverzne osmoze iz vode odstrani več kot 98 odstotkov vseh raztopljenih snovi, osmozi sledi še poliranje vode z demineralizacijsko smolo. S tem zagotovimo odstranjevanje več kot 99,99% snovi iz vode in zelo kvalitetno vodo, katere kakovost je primerljiva destilirani vodi.

Popolna rešitev za farmacevtske postopke

Reverzna osmoza je tako izvrstna rešitev za podjetje, kot je Odori, saj je demineralizirana voda ( DEMI ) izvrstna za uporabo v farmaciji, medicini, kozmetični industriji, v bolnišnicah, laboratorijih ter v prehrambeni industriji. Z rezervno osmozo torej na popolnoma naraven način pridobivamo kristalno čisto vodo, kar je v skladu z vrednotami podjetja Odori, zato so se brez zadržkov ter z velikim zadovoljstvom odločili sodelovati z nami.

Pomembno je, da za proizvodnjo uporabljamo filtrirano vodo

Tako kot so se v podjetju Odori odločili za ekološko ter okolju in ljudem zdravo alternativo filtracije vode, je rezervna osmoza prava izbira tudi v mnogih drugih sektorjih. Mikrodelci, katere najdemo v vodi, so namreč veliko bolj škodljivi za naše zdravje, kot bi si lahko mislili. Kloroform povzroča levkemijo, svinec deluje toksično na krvotvorni sistem, povzroča anemijo in poškoduje višje možganske centre pri otrocih, radon poveča možnost za nastanek želodčnega, črevesnega in pljučnega raka, bakterije in virusi povzročajo obolenja prebavil, pesticidi povzročajo resne zdravstvene težave in poškodbe živčnega sistema, endokrinih žlez in motnje v plodnosti, industrijske kemikalije trihalometani, PCB pa povzročajo raka in degenerativna obolenja.

Sodelujte s Prima Filtertehniko in izberite trajnostno rešitev

V Prima Filtertehniki smo prepričani, da je vsak izziv možno rešiti, kadar se ga lotimo z optimizmom ter z jasno zastavljenimi cilji. V preteklosti smo že velikokrat izpeljali projekte, ki so na začetku delovali nemogoči in na koncu ponosno spremljali rezultate. V kolikor menite, da bi tudi vaše podjetje potrebovalo kvalitetnejšo in naravno filtrirano vodo, vam z veseljem pomagamo z vpeljavo filtracije na osnovi reverzne osmoze.

Za dodatna pojasnila o reverzni osmozi, sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.

M: 070 578 558

E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave