Čas za branje: 2 min
Objavljeno: 3 junija, 2019Kategorije: Industrijska filtracija

Mehčanje vode, ki je ustrezno, je pomembno v industrijskih panogah za:

 • Toplo sanitarno vodo v večjih objektih, da s tem preprečimo nalaganje vodnega kamna v ceveh in ostalih napravah.
 • V objektih s hladilnimi stolpi in klimati, saj s tem preprečimo okvaro le teh in podaljšamo življenjsko dobo.
 • Pri vodnem razrezu.
 • Pri adiabatnem hlajenju in vlaženju z megljenjem, da s tem zaščitimo šobe.
 • Predpriprava vode v kemični in farmacevtski industriji.
 • Avtopralnice in pralnice.
 • Priprave pare v kotlovnicah.
 1. Princip delovanja ionske mehčalne naprave. V mehčalni napravi – ionskem izmenjevalcu je ionska masa, ki ima na funkcionalnih skupinah vezane ione natrija. Pri prehodu vode skozi mehčalno napravo se ioni kalcija in magnezija iz vode zamenjajo z ioni natrija iz funkcionalnih skupin. Natrijevi ioni tvorijo s karbonatnimi ioni v vodi natrijev karbonat, ki ima odlično topnost v vodi. Natrijev karbonat se ne izloča v ceveh in ne zmanjšuje penjenja vode pri uporabi mil in drugih pralnih sredstev. Mehčanje z ionsko mehčalno napravo je edini ekonomsko sprejemljivi način mehčanja vode, ki dejansko odstrani vodni kamen iz vode.
 2. Regeneracija. Ko je ionska masa mehčalne naprave nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni se učinek mehčanja zmanjša. Za povrnitev mehčalnih sposobnosti je potrebno ionsko maso mehčalne naprave regenerirati. Pri postopku regeneracije se opravi spiranje ionske mase s koncentrirano raztopino soli (NaCl). Pri tem se kalcijevi in magnezijevi ioni iz funkcionalnih skupin ionske mase, zamenjajo z natrijem in tako je ionska masa mehčalne naprave – ionskega izmenjevalca, zopet pripravljena za učinkovito mehčanje vode. Pri regeneraciji se v fazi izpiranja ionske mase slana voda spelje v odtok. Trdoto izhodne vode se nastavi z mešanjem mehke in vodovodne vode.
 3. Velikost mehčalne naprave. Velikost mehčalne naprave je odvisna od volumna ionskega izmenjevalca. Večji kot je izmenjevalec, več vode lahko naprava mehča, preden se samodejno regenerira. Najmanjše naprave imajo volumen nekaj litrov in so primerne za posamezne stroje, največje mehčalne naprave pa imajo skupni volumen tudi več 1000 litrov.

Montaža ionske mehčalne naprave v praksi pri vodnem razrezu, v podjetju MDM.

Ko potrebujete mehko vodo, vam v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o. nudimo strokovni nasvet. Obiščemo vas v vašem podjetju in skupaj ugotovimo ustrezno rešitev za mehčanje vode. Pri tem skupaj ugotovimo:

 • vhodno trdoto vode,
 • želeno izhodno trdoto vode,
 • mesečno porabo vode,
 • velikost priklopa in maksimalni trenutni pretok.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.
M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave