Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 8 novembra, 2019Kategorije: Industrijska filtracija

Vsaka večja poslovna odločitev navigira razvoj določene stroke na posameznem trgu v svojo smer, zato sem prepričan, da današnji uspeh podjetja Prima Filtertehnika, katerega rojstvo sega v davno leto 1990, ni naključje.

»Oče« podjetja Marjan Petelinkar se je namreč takrat odločil za samostojno podjetno pot in skupaj z ženo Ivanko kar ob domači hiši zgradil prizidek ter ustanovil podjetje Prima Filtri d.o.o. Kot zanimivost je ime podjetja nastalo iz kratic imen PetelinkaRIvankaMarjanA. Podjetje je spremljala neprekinjena rast, leta 2009 pa smo odprli vrata združitvi s konkurenčnim podjetjem Imex Filtertehnika, kar je v Sloveniji prej izjema, kot pa pravilo.Tako je nastala danes poznana Prima Filtertehnika z novim navdihom, idejami ter načrti. Ekipa podjetja šteje že skoraj 30 ljudi, naš proizvodni in prodajni program pa sega tudi do odpraševalnih in odsesovalnih filtrirnih sistemov.

Hidravlični filter lastne proizvodnje PRIMA FILTRI

Še posebej ponosni smo na lastno proizvodnjo hidravličnih filtrov, katere smo tekom let trdega dela in nazornega sledenja željam ter potrebam naših kupcev izpopolnili preko pričakovanj. S tovrstnimi filtri zajemamo obsežen del trga, saj je dandanes hidravlika uporabljena že skoraj vsepovsod, od avtomobilske industrije, letalstva, gradbeništva, arhitekture ter robotike; pravzaprav je prisotna na vseh področjih, kjer je potrebna velika moč in natančnost.

Na podlagi tega se na Prima Filtertehniki zavedamo, kako zelo pomembno je, da so hidravlični sistemi temeljito filtrirani. Filtri za hidravliko že vrsto let predstavljalo velik del naše proizvodnje, saj so novi motorji in stroji vedno bolj dovršeni in natančni, za dobro in predvsem dolgoročno delovanje pa potrebujejo vedno učinkovitejšo filtracijo.

V hidravličnem sistemu so prisotni visoki tlaki in veliki pretoki, kar posledično povzroči obrabo sistema ter prosto gibanje delcev. Le ti nato pospešijo obrabljanje strojnih delov, ventilov in tesnil ter izgubo energije. Rešitev za vse omenjene težave je vgrajen ustrezen filter na posameznih vodih sistema.

Učinkovitost Beta faktorja lahko merimo s pomočjo te tabele

Učinkovitost filtra najhitreje razberemo iz podatka o Beta faktorju, ki nam pove, kako učinkovit je filter pri zadrževanju raznovrstnih delcev. Z Beta faktorjem lahko ugotovimo učinkovitost filtriranja. Pomembno je določiti pravi Beta faktor in velikost filtriranja delcev za točno določeno aplikacijo. Za ugotavljanje učinkovitosti hidravličnega olja uporabljamo ISO TEST (ISO 16889), ki uporablja števce delcev in testno tekočino, v katero se dodajo delci, ti pa se preštejejo pred in za filtrom. Tako je medij s faktorjem ß-1000 mnogo bolj učinkovit kot pa medij s faktorjem ß-100, seveda pri enaki velikosti delcev.

Prikaz izračuna beta faktorja

PRIMER: Če v 5 mikronski filter vstopi 1.000.000 delcev in jih skozi medij pride 1.000, se filtrov beta faktor izračuna kot 1.000.000 (vstop) / 1.000 (izstop) = ß-1.000. Beta faktor je lahko tudi izražen kot odstotek učinkovitosti % = (ß minus 1) / ß * 100. ß-1000 element iz tega primera je torej 99,90-odstotno učinkovit.

V hidravličnih sistemih so najpogostejši filtri na sesalnem, tlačnem, povratnem in by-pass vodu, izdelujejo pa se pretežno za že obstoječa hidravlična ohišja, zato se po zunanjih merah lahko močno spreminjajo. Kakovosten hidravlični filter nase navzame kar največ nečistoč (tako ima visok β-faktor), ima nizko stopnjo filtracije in optimalno pretočnost. Filter mora imeti čim višjo stopnjo izločanja, kar pomeni, da je sposoben iz hidravlične tekočine izločiti najvišji možni odstotek delcev, ki spadajo v razred velikosti podane finosti filtra. Za dobro filtracije je pomembno, da je poleg kvalitetnega filtra v sistemu čisto hidravlično olje ter da je sam sistem dobro vzdrževan.

Prikaz hidravličnega sestava

Načeloma sestoji hidravlični filter ali filter za mazalno olje iz ohišja, ki je projektirano za pričakovane tlake ali tudi za podtlak. Ohišje je lahko izvedeno tudi kot navojna patrona, kar omogoča še posebej lahek način zamenjave filtra. Filter za privijanje v obliki patrone je zelo pogosto uporabljen na področju nizkega tlaka.

NALOGA HIDRAVLIČNEGA FILTRA

Tekočinski krogotoki so različnih oblik in velikosti, njihova zasnova je lahko preprosta ali zelo zapletena, vsi pa potrebujejo zaščito pred škodljivo umazanijo. Poznamo vrsto onasnaževalcev, ki so lahko prisotni v hidravlični kapljevini:

 • razni delci (prah, pesek, rja, vlakna, elastomeri, odkruški od barv);
 • kovinski delci, silikon in aditivi (aluminij, krom, baker, železo, svinec, kositer, silicij, itd.); kondenzirana voda;
 • tesnila;
 • blato, oksidacija in drugi rjasti delci;
 • kisline in druge kemikalije;
 • biološki delci, mikrobi (ki se nahajajo v tekočinah z velikim deležem vode).

Naloga hidravličnega filtra je odstraniti te delce iz olja v obtoku, da se prepreči predčasna obraba komponent in okvara sistema. Hidravlični sistemi postajajo vedno bolj zapleteni, zato je zanesljiva zaščita še toliko pomembnejša. V našem podjetju skrbimo, da boste s pravilno filtracijo podaljšali življenjsko dobo hidravličnih komponent, saj vam lahko ponudimo vse alternative za vaše trenutne hidravlične filtre.

Širok izbor PRIMA hidravličnih filtrov

Izdelujemo vse vrste hidravličnih filtrov:

 • povratne hidravlične filtre;
 • sesalne hidravlične filtre;
 • tlačne hidravlične filtre;
 • visokotlačne hidravlične filtre;
 • nizkotlačne hidravlične filtre.

O visoki kvaliteti hidravličnih filtrov pričajo tudi mnenja naših cenjenih strank, za katere zadovoljstvo nam je vedno znova reševati aktualne izzive na področju filtracije:

“S podjetjem Prima Filtertehnika sodelujem že od vsega začetka, kar sem v podjetju SIBO G d.o.o. To pomeni 16-letno pozitivno izkušnjo, ki obsega svetovanje s področja filtracije različnih medijev (zrak v klimatskih napravah, hidravlična olja v strojih za brizganje plastike ter hladilno–oljne emulzije v strojih za obdelavo kovin). Z zadovoljstvom lahko povem, da je sodelovanje temeljilo tudi na podlagi spoštovanja dogovorjenih dobavnih rokov za naročeno blago. Reklamacij je bilo tako malo, da se jih niti ne spomnim. Prisluhniti so znali pa tudi tedaj, ko smo morali zaradi zakonskih predpisov poskrbeti za oddajo iztrošenih filtrskih elementov. Enkrat sem se tudi udeležil izobraževanja s področja filtracije, ki so ga organizirali in moram reči, da je bilo zame koristno. Na kratko lahko povem, da mi je sodelovanje s Prima Filtertehniko v zadovoljstvo in verjamem, da bo tako ostalo tudi z vaše strani.”

– g. Tone Zupanc, SIBO G d.o.o.

“Prima Filtertehnika d.o.o. je naš dobavitelj že vrsto let. Glede njihovega dela imam samo pohvalne besede. So profesionalni, izredno odzivni in dobro tehnično podkovani. Od naročila do dobave filtrov je zelo kratko časovno obdobje. Velikokrat se pojavi problem, pri katerem potrebujemo pomoč in prav pri Primi sem vedno pomirjen in brez skrbi, ker vem , da se bodo popolnoma angažirali ter nam pomagali rešiti problem. Vsi ti argumenti se projecirajo skozi leta sodelovanja ter utrjujejo odnos med strankama.”

– g. Klemen Bergant, DIFA d.o.o.

Za dodatna pojasnila o filtrih hidravlike, sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.
M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

 

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave