Čas za branje: 4 min
Objavljeno: 11 oktobra, 2019Kategorije: Industrijska filtracija

Ogled PRIMA ekipe v podjetju Adria tehnika v septemberu 2019.

V septembru smo zaposleni v Prima filtertehniki obiskali našega kupca filtrov Adria tehnika in imeli čudovito ekskurzijo vpogleda v vzdrževanje letal. Spoznali in videli smo veliko zanimivih stvari na področju pregledov in vzdrževanja letal. Ob tej priliki se še enkrat zahvaljujemo podjetju Adria tehnika za povabilo in gostoljubje.

Adria Tehnika, ki je del družbe Avia prime,  izvaja redne in večje preglede vzdrževanja letal vodilnih svetovnih proizvajalcev originalne opreme na vseh vrst letalih. Njihovo paleto strank sestavlja več kot 70 kupcev od nizkocenovnih do regionalnih in lizinških družb na treh celinah. Adria tehnika je od leta 2002 opravila preglede in vzdrževanja ter modifikacije na več kot 1200 letalih Airbusa in Bombardierja.

Na ogledu smo si ogledali tudi njihove lakirnice, kamor jim mi dobavljamo ustrezne filtre, zato spodaj nekaj več o filtraciji v lakirnih kabinah in njihovem vzdrževanju. Na tem mestu se zahvaljujem g. Markotu Žagarju, ki je nabavnik v podjetju Adria tehnika in skupaj sodelujemo že daljše obdobje. V našem podjetju vedno delamo v smeri, da so naši kupci zadovoljni in zelo cenimo, ko prejmemo pozitivno mnenje naših strank, kot nam ga je poslal g. Marko Žagar: 

˝Vedno znova ugotavljamo, da je za uspešno opravljeno delo pomembno sodelovanje naročnik-dobavitelj. V obdobju našega sodelovanja ste bili vedno profesionalni, pripravljeni svetovati in v danem trenutku ponuditi čimboljšo rešitev.˝

FLTRACIJA V LAKIRNICAH

Izjemno pomemben del lakirnice so filtri v lakirnih kabinah. Izbira pravih filtrov in ustrezen čas menjavanja le teh, je pomembno za varnost in vzdrževanje kakovostnega barvnega pršila. Z ustrezno filtracijo zagotovimo čist zrak v prostoru za barvanje in čist zrak ob izstopu iz lakirne kabine, kar je zelo pomembno za naše zdravje in naše okolje. V trenutku, ko filter postane neuporaben, zrak v lakirni kabini postane strupen.

Kako izbrati ustrezen filter za lakirno kabino?

Izbira pravega filtra je odvisna od različnih vrst filtrov, ki so na voljo, kaj ponuja vsak filter in kako dobro se uskladi s sistemom filtracije, ki ga ima vaša lakirnica. V lakirnicah poznamo različne filtre na vstopni in izstopni strani, vitropan, kartonski filter, vrečasti filter, stropni filter itd.

Filtriranje zraka omogoča, da z ustrezenim pretokom in prostornino zraka napolnimo lakirno kabino, hkrati pa odvzamemo velike delce onesnaževalcev in podaljšamo življenjsko dobo drugih filtrov v sistemu. To ponavadi dosežemo s celovito mešanico poliestrskih in najlonskih vlaken, čeprav se včasih uporabljajo tudi mikrovlakna.

Vstopni filtri

Vstopni filtri so ena najpogostejših vrst filtrov za razpršilne kabine. To je zato, ker filtri za dovajanje barvne kabine odvajajo zrak, ki priteče v kabino, in odstranijo čim več onesnaženja. Razlog za to je, ker lahko en sam delec prahu negativno vpliva na končno barvo. Zaradi tega je večina filtrov nameščenih bodisi v strop, stene ali vrata.

Izstopni filtri

Steklena vlakna kot talni filter so namenjena zadrževanju delcev barv in lakov.

Načelo izstopnih filtrov je v bistvu enako kot sesalnih filtrov. Ti filtri očistijo zrak, preden se sprosti iz lakirne kabine. S tem ohranjajo vse kemikalije in delce, ki jih znotraj kabine in zunanjega zraka ne bi smeli vdihniti. Ti filtri  so narejeni iz debelih tkal iz poliestra ali steklenih vlaken, ki lahko vsebujejo velike zaloge barve za zaščito uporabnikov.

Veliko se uporabljajo tudi žepasti filtri, ki so kot predfilter vstopnega zraka, ki preko grelca in končnega stropnega filtra vstopa v lakirno komoro.

Prima filtertehnika je zastopnik Andrea filtrov, ki so prvi patentirali filter v taki obliki.

Poznamo tudi kartonski filter, ki se največkrat uporablja kot stenski filter v lakirnih komorah. Delci barve, ki so nameščeni na zunanji polovici pretoka zraka, se odložijo na stene filtrirnega sredstva. V primerjavi z navadnimi filtrirnimi oblikami, imajo ti do petkrat večjo zmožnost shranjevanja barv.

Nasveti za vzdrževanje filtrov v lakirnih komorah.

Za podaljšanje življenjske dobe vaših filtrov in drugih delov sistema lakirnice lahko storite več.

  • Prostor za barvanje imejte vedno čisto, da zmanjšate tveganje onesnaženja in ohranite kakovost zraka.
  • Vzpostavite rutino za preverjanje in vzdrževanje celotnega sistema filtrov. Ta urnik mora vključevati preverjanje, čiščenje in zamenjavo vseh potrebnih delov.
  • Odstranjevanje filtrov s kabino mora biti v skladu s standardi EPA, saj zaradi barve in kemičnih onesnaževalcev velja za nevaren in strupen material.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.

M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave