Čas za branje: 4 min
Objavljeno: 13 septembra, 2019Kategorije: Industrijska filtracija

Včasih se ljudje sprašujejo, zakaj toliko časa posvetimo raziskavi trga ter iskanju novih potreb. »Veliko je še neraziskanega, hkrati pa veliko podjetij še ne ve, da potrebujejo sodobne rešitve, ter da so naši produkti maksimalno prilagojeni njihovemu izzivu«. Zavedal sem se, da bodo sistemi za digitalno prikazovanje kaj kmalu povsem zamenjali klasičen način oglaševanja, ki ga poznamo danes, zato sem se lotil raziskovanja trga digitalnih prikazovalnikov za namene oglaševanja in ugotovil, da je trg veliko večji, kot se morda zavedamo, ter da se lahko tovrstne produkte še marsikako izpopolni ter podaljša njihovo življenjsko dobo.

Primer Infinitus LCD panela na lokaciji.

Kot primer prikrojene rešitve lahko navedem podjetje Infinitus, ki se ukvarja s proizvodnjo sistemov za digitalno prikazovanje interaktivne in oglaševalske vsebine v zunanjem okolju. Dandanes jih lahko zasledimo vsepovsod, saj zastopajo novodobni trend oglaševanja. Samo podjetje je bilo ustanovljeno leta 2004, po Sloveniji ter drugod po svetu pa se predstavljajo kot pionir industrije DOOH (Digital Out Of Home). Njihove produkte najdemo pod blagovno znamko imotion. Poleg produkcije standardnih linij se specializirajo v izdelavo različnih aplikacij tehnologije, kot so naprimer polnilne postaje za električne avtomobile, sodobne telefonske govorilnice, pametne avtobusne postaje in digitalni znaki izdelani po željah in potrebah strank.

Pri tovrstnih produktih pa velikokrat pride do izziva v stiku z zunanjostjo, saj je velika mera občutljive elektronike izpostavljena najtežjim zunanjim razmeram. Sistemi se namreč nahajajo na različnih lokacijah kot so mestna jedra, železniška postajališča, parkirišča in celo na ulicah bližnjega vzhoda, kjer so puščavski viharji stalnica. Stik s številčnimi mikrodelci je tako neizbežen, le-ta pa lahko predstavlja hudo težavo pri dolgoročnem delovanju komponent sistema. Živimo v svetu, kjer nas elektronske naprave spremljajo na vsakem koraku. Večina proizvajalcev, predvsem nekoliko bolj kompleksnih elektronskih naprav, vedno znova išče načine, kako podaljšati življenjsko dobo in zmanjšati strošek vzdrževanja naprav, ki jim tako omogoča konkurenčno prednost.

Da tovrstne poškodbe lahko preprečimo, potrebujemo temeljito filtracijo, ki v sistemu prepreči prodor prahu, smoga ter PM10 delcev, pozimi pa tudi gostih delcev od kurjenja, ki se nahajajo v zraku.

Primer vgradnje zračnega filtra v sistem FLOW

Na podlagi našega raziskovanja o podjetju smo jim novembra 2014 dostavili prvi filter kofil, čeprav takrat še nismo dobro vedeli, za kaj točno ga rabijo, oziroma če se sploh pojavljajo kakšne filtracijske težave. Bili so namreč podjetje, z novimi produkti v razvoju, zato se z morebitnimi izzivi pri delovanju filtriranja do tedaj še niso srečali. Filter je bil namenjen produktni liniji imotion FLOW, katerega termalni managment temelji na ventilaciji. Le-ta se prilagaja glede na dejansko temperaturo znotraj ohišja. Sistem je sposoben vzdrževanja ranga internih temperatur od 0°C do +50°C, kar zagotavlja dolgoročno delovanje vseh elektronskih komponent. Temperaturno območje delovanja sistema je med -25°C in +45°C zunanjega okolja. Ker pa so zunanji LCD sistemi podvrženi različnim okolijskim vplivom, lahko pride do težav v sistemu, v kolikor vanj prodre prevelika količina delcev.

Kasneje leta 2015 pa so nas prvič kontaktirali zaradi nepojasnjenih težav glede filtracije ekranov. Dostavili smo jim nov filter kofil za namen testne uporabe, saj so dejali, da jim prvi filter preveč zaustavlja pretok zraka, kar povzroča pregrevanje ventilatorjev.

Naročniki iz Infinitus-a so zaupali naši strokovni presoji glede filtrov, vseeno pa še nismo našli prave rešitve za njihov produkt, zato sem se konec leta 2015 zglasil na sestanku, kjer smo se prvič začeli pogovarjati o uvedbi novih filter kaset, katere bi vgradili namesto kofilov.
Na podlagi zapiskov s sestanka ter naročnikovih želja smo v našem podjetju opravili veliko vzorcev in testov, da bi le prišli do željene končne rešitve. Če podrobneje opišem testno fazo filtra pred iznajdbo končnega filtra, bi najraje izpostavil, da je prvi test zajemal meritev temperature, saj je bilo potrebno poiskati pravilno mero ravnotežja med stopnjo filtracije in še dovoljšnim hlajenjem elektronike z opremo, ki je bila predhodno vgrajena v sistem.

Sledil je drugi test, ki je glede na hitrost zraka, ki jo da ventilator (RPM), pokazal padec tlaka. Objektiva tega testa je bila preprečiti prekoračitev določene stopnje hrupa, ki pa je bil pogojen tudi z zunanjimi, okoliškimi dejavniki elektronskih panelov.

Naš končni cilj je bil torej najti popolno ravnovesje med stopnjo filtracije (višja kot je, daljša je tudi življenjska doba ekrana), močjo in velikostjo ventilatorja ter učinkovitostjo hlajenja sistema. S trdim delom smo razvili prvo filter kaseto, katera vsebuje posebno membrano, ki v ekran prepreči vdor mikro delcev, kot so smog, železniški prah, trdi delci od kurjave, vlaga in ostalo, hkrati pa ne povzroči prevelikega upora, ki bi pregreval ventilatorje in posledično povečal hrup le teh.

Filter zraka Z.1.746

Prikazan filter na sliki je za velikost sistema 75. Podjetju Infinitus d.o.o. pa dobavljamo in zagotavljamo odlično filtracijo tudi za ostale njihove sisteme.

Karakteristike filtra Z.1.746 za sistem Flow 75P CL:

  • Ohišje iz pocinkane pločevine
  • Tesnila AFLEX za zagotovitev popolnega tesnjenja
  • Učinkovitost filtriranja po 10min./0,3-1µm 59,3%
  • Pretok zraka 1000l/m2s @200Pa
  • Polyester Spinnvlies/Polyester Spunbond
  • Majhen padec tlak

Rešitev se je izkazala za uspešno, saj je bila maksimalno prilagojena naročnikovi potrebi. S podjetjem že nekaj časa uspešno sodelujemo na področju filtracije »pametnih« elektronskih oglasno-informacijskih sistemov. Na podlagi temeljitega poznavanja tehničnih karakteristik sistema ter ostalih podatkov kupca smo z našimi izkušnjami in znanjem dosegli izdelavo prototipnih filtrov, katere smo na podlagi naročnikovih testov lahko le še izboljšali in zasluženo prišli do optimalne filtracije za vgrajene elektronske komponente. Za odlično izpeljan projekt sem še vedno neizmerno hvaležen ekipi ter vsem sodelavcem in partnerjem.

Vsekakor lahko trdim, da so filtri že dolgo nepogrešljivi del vsakega sistema, tako mobilnega (filtracija olja, goriva ter zraka), kot tudi industrijskega (filtracija oljne megle in odprava prahu). Vse pogosteje se filtracije poslužujemo tudi za domačo uporabo (filtri zraka za hišne prezračevalne sisteme, filtri vode, itd.). Prihodnost je definitivno pogojena z uporabo filtrov, saj so zahteve po stopnji filtracije vse večje – na primer v industriji, kjer je za hidravlično olje zahtevana vse večja čistoča. Tovrstne zahteve dvigujejo standarde izdelave komponent, zato sta kvaliteta produkta in prilagojenost le tega konkurenčna prednost filtrov Prima Filterehnike.

Zapis je nastal v sodelovanju z:

  • Damjan Oven, MA&SA manenger, Infinitus d.o.o.
  • Rok Kepic, tehnolog, Prima Filtertehnika d.o.o.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave