Čas za branje: 2 min
Objavljeno: 20 junija, 2019Kategorije: Filtri za dom

“Vrednosti vode ne poznamo, dokler se vodnjak ne posuši.” (Kitajski pregovor)

Voda je eden najpomembnejših virov življenja za človeka, saj je poleg elektrolitov kot so natrij, kalij, klor, magnezij in kalcij bistvena sestavina našega telesa in predstavlja okoli 60% naše telesne mase. Mišična celica je 75% sestavljena iz vode, maščobna celica pa le nekje med 5% in 20%. Če lahko človek brez hrane zdrži 30 dni, lahko brez vode le 4 do 10 dni. Dnevni vnos tekočine je vezan na našo energetsko porabo. Človeško telo tako v mirovanju ob povprečni energetski porabi 2000 kcal dnevno, potrebuje od 2 do 3 litre vode, ob telesni aktivnosti pa še veliko več. Ob tem okoli 10% predstavlja metabolična voda, ki nastane pri procesu metabolizma.

Koliko vode naj spijem vsak dan?

To je pogosto vprašanje, ki si ga velikokrat postavimo a ne vemo pravega odgovora. Študije so v preteklih letih pripravile različna priporočila. Toda naše individualne potrebe po vodi so odvisne od številnih dejavnikov, vključno z našim zdravjem, kako aktivni smo in kje živimo.

Vsak dan izgubljamo vodo z dihanjem, potenjem in uriniranjem. Da bi naše telo pravilno delovalo, moramo naše telo oskrbeti z vodo oziroma dopolniti z uživanjem pijač in živil, ki vsebujejo vodo. Koliko tekočine potrebuje povprečna, zdrava odrasla oseba v zmerni klimi? Nacionalne akademije znanosti, tehnike in medicine so ugotovile, da je ustrezen dnevni vnos tekočine:

  • Približno 3,7 litra tekočine na dan za moške.
  • Približno 2,7 litra tekočine na dan za ženske.

Ta priporočila zajemajo vnos vode in drugih pijač in hrane. Približno 20 odstotkov dnevnega vnosa tekočine običajno prihaja iz hrane, ostalo pa iz pijač.

Kako vemo, da je naš dnevni vnos tekočine ustrezen?

  • Kadar redko občutimo žejo.
  • Ko je naš urin brezbarven ali svetlo rumene barve.

Da bi preprečili dehidracijo in zagotovili, da ima naše telo dovolj tekočine je priporočljivo:

  • Med vsakim obrokom popiti kozarec vode.
  • Piti vodo pred, med in po vsaki telesni aktivnosti.
  • Piti vodo ko smo lačni. Žeja pogosto zamenjuje lakoto.

Za podrobne informacije o vodnem baru, klikni na sliko.

Seveda pa se moramo ob zgoraj naštetih dejstvih zavedati, da moramo piti kvalitetno vodo. V podjetjih, bolnicah, šolah, vrtcih in industrijskih poslopjih pitna voda ni vedno dostopna. Tu vam lahko pristopimo na pomoč. Z vodnimi bari poskrbimo za vrhunsko oskrbo s svežo vodo, ki prihaja direktno iz vodovoda. Voda iz vodnega bara je vedno čista, sveža in na voljo v neomejenih količinah. Z večstopenjsko filtracijo, ki jo vsebuje vodni bar pijete čisto hladno vodo najvišje kvalitete. Filter odstrani neželene snovi iz vode kot so klor, fluor, pesticide in vonj. Pri tem pa se ohranijo koristni minerali v vodi.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.
M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave