Čas za branje: 3 min
Objavljeno: 14 maja, 2019Kategorije: Filtri za dom

Nad prah in alergene s HEPA filtri.

Verjetno ni med nami nikogar, ki se ne bi občasno ozrl po svojem domu in se vprašal, od kod znova in znova ves ta prah; od kod pride in zakaj nam povzroča takšne preglavice? Prah je skupek drobnih delcev, ki v naše stanovanje zaidejo od zunaj (kot na primer izpuhi avtomobilov in tovarn, cvetni prah in posledice mehanskih erozij) ali pa nastajajo v samem prostoru (kot so delci hrane, oblačil in pohištva ter drobni kosmi kože in dlak njegovih prebivalcev). Zaradi konstantnega gibanja zraka se na naših površinah tako odlaga vedno nov prah. Ta za nas običajno predstavlja bolj estetsko napako kot pa grožnjo za zdravje – dokler seveda ne izzove astme ali težkih alergij.

Tudi prah ima svoje prebivalce…

V prahu najdemo več tisoč različnih bakterij, virusov in gliv.

Prah zaradi svojega izvora ne gosti le mehanskih delcev, ki lahko dražijo našo sluznico in dihala ter tako povzročajo astmo, temveč tudi veliko število drobnih prebivalcev. V prahu najdemo več tisoč različnih bakterij, virusov in gliv, katerih izvora in učnika na telo ne poznamo, odlično pa se v njem znajdejo tudi hišne pršice. Te se največkrat nahajajo v preprogah, posteljah in oblazinjenem pohištvu, v prevelikem številu pa povzročijo hude težave – njihovi izločki namreč vzbudijo imunski odziv oz. alergijsko reakcijo.

Kako se dokončno znebiti alergenov?

HEPA filter za sesalce

Uspešno izogibanje vsem tem alergenom lahko pomeni obsežno prilagoditev življenjskega okolja, veliko pa lahko postorimo že z rednim, predvsem pa ustreznim čiščenjem stanovanja in pohištva. Pri tem je še posebej pri težkih alergikih in astmatikih treba skrbno izbirati čistila in sesalce, ki jih za to uporabljamo. Problematični delci in prebivalci prahu kljub pogostemu sesanju namreč iz stanovanja ne izginejo tako zlahka. Zaradi svoje drobnosti se z lahkoto prebijejo skozi filter in se prostor vrnejo skupaj z zrakom, ki iz sesalca izhaja. Pri izbiri sesalcev je zato treba upoštevati predvsem filtre, ki bodo učinkovito zadržali tudi najmanjše delce – HEPA filtre. HEPA filtri zagotavljajo maksimalno filtracijo zraka, saj uspešno ulovijo tudi najmanjše delce, kot so pršice, cvetni prah in cigaretni dim. S tem preprečujejo, da bi se škodljivi delci vrnili v prostor in povzročali preglavice.

Tudi sesalec potrebuje čiščenje…

Da bi bila učinkovitost filtrov vedno na vrhuncu, je tudi njim treba ob redni uporabi posvetiti nekaj pozornosti. Zaradi gostote in finosti vlaken, ki HEPA filtre delajo učinkovite, se filtri sčasoma umažejo, kar pa preprečuje njihovo optimalno delovanje. Nekajkrat letno jih zato s krtačko očistimo, najmanj po dveh letih pa filter zamenjamo z novim.

S HEPA filtrom za sesalce poskrbite za svoje zdravje! Kliknite TUKAJ in si izberite ustrezen filter za vaš sesalec.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave