Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 17 novembra, 2020Kategorije: Filtri za dom

Ko se je v začetku letošnjega leta virus COVID-19 in s tem povezano socialno distanciranje začel širiti po vsem svetu; proizvajalci zaščitnih mask niso bili pripravljeni na eksplozivno povpraševanje, ki je celoten svet spreobrnil v kaos. Mnogim državam sicer ta koncept zaščite obraza sicer takrat še ni bil znan, vendar se je v slabem letu dni veliko zadev spremenilo. Povpraševanje po zaščitnih maskah je naraslo od izbranih delovnih okolij do situacije, kjer velik del svetovnega prebivalstva zahteva maske za vsakodnevno uporabo.

Kako so mikro delci v zraku spremenili življenja vseh nas?

Težave z dobavo zaščitnih mask

Dobava zaščitnih mask v Evropi in Aziji je predstavljala težavo že v začetnih fazah epidemije, saj je bila takrat večina mask izdelanih na Kitajskem ter Tajvanu, obe državi pa sta bili najbolj prizadeti ter tako omejeni pri izvozu tekstila, vključno z zaščitnimi maskami. Svet zunaj teh regij preprosto ni imel ne strojev niti sredstev, da bi ugodil velikemu povpraševanju, ki ga je povzročil virus COVID-19. Ker traja nekaj časa, da se ustvarijo obrati za izdelavo mask ter podobnih zaščitnih pripomočkov, zaostanki povpraševanja trenutno segajo v leto 2021.

Razlikovanje zaščitnih mask

Nemedicinske maske

Obrazne maske se uporabljajo v različne namene – v gradbeništvu, v industriji ter v drugih delovnih področjih – gre za nemedicinske maske za obraz, ki nudijo le minimalno zaščito ter so osnovane na preprostem filtrirnem materialu, ki pokriva nos in usta ter zagotavlja zaščito pred prahom ter raznovrstnimi tujki v javnosti, doma in na delovnem mestu.

Medicinske maske

Virus COVID-19 pa je najbolj prizadel zdravstvo, zato naj za lažje razumevanje industrije omenim, da v najbolj strogi definiciji ločimo dva tipa medicinskih zaščitnih mask:

  • kirurške maske, katerih namen je preprečitev izstopa tujkov iz ust ali nosu uporabnika pri stiku z drugimi ter
  • respiratorne maske, katerih namen je zaščita uporabnika pred delci, ki ga obdajajo.

Da bi preverili učinkovitost filtracije, na kirurških maskah opravijo 5 različnih testov (učinkovitost bakterijske filtracije, diferenčni tlak, sub-mikronska učinkovitost filtriranja delcev, prodiranje sintetične krvi in vnetljivost), na podlagi katerih jih razdelijo v tri različne kakovostne razrede.

Čeprav so kirurške maske odporne na tekočine in uporabniku zagotavljajo zaščito pred razpršitvijo telesnih ali drugih nevarnih tekočin, pa niso zasnovane ali certificirane za preprečevanje vdihavanja majhnih onesnaževalcev v zraku ter ne veljajo kot zanesljivo sredstvo za zaščito dihal. Med vdihavanjem namreč pride do uhajanja okoli roba maske, saj so te namenjene sterilnim okoljem ter enkratni uporabi, zato jih je treba zavreči po vsakem srečanju z bolnikom.

Po drugi strani pa respiratorne maske N95 ustrezajo klasifikaciji filtriranja zraka glede na določila ameriškega nacionalnega inštituta za varnost in zdravje pri delu (NIOSH), saj zagotavljajo 95% učinkovitost filtracije delcev v zraku.

Z vidika ponudbe ter posledic epidemije so bile respiratorne maske tiste, katerih proizvodnja ter dobava predstavljata pravi izziv. Najugodnejši material za izdelavo tovrstne zaščitne maske je tekstil iz termoplastičnega elastomera, pridobljen po talilno-pihalnem postopku, saj nudi visoko učinkovitost filtracije z odlično zračnostjo. Znanstveniki pravijo, da čeprav obstaja nešteto materialov, ki lahko ponudijo visoko stopnjo učinkovite filtracije, je tovrsten material najboljši za nadzor zračnega toka.

Številne študije kažejo, da so maske iz blaga sicer boljše kot nič, vendar kot filtrirna naprava za zaščito proti korona virusu, nudijo le 20% učinkovitost. Znanstveniki se bojijo, da na podlagi tega večina prebivalstva svoje zdravje dnevno tvega zaradi lažnega občutka varnosti.

Dodatna filtracija zraka zaradi izrednih razmer

V dobi ekstremnih okoliščin, kot jih poznamo v letu 2020, se je fokus proizvodnje različnih filtrirnih naprav močno spremenil. Sektor za zdravje in človeške storitve je oznanil, da tovrstne okoliščine opravičujejo dovoljenje za proizvodnjo dodatnih zaščitnih naprav za zaščito dihal v zdravstvenih ustanovah zaradi izbruha COVID-19. Sektor je odobril vse respiratorje za čiščenje zraka, ki filtrirajo delce, vključno z raznimi filtri zraka z NIOSH oceno. Tovrstna ocena je klasifikacija filtrirnih respiratorjev ameriškega nacionalnega inštituta za varnost in zdravje pri delu (NIOSH). Ocene opisujejo sposobnost naprave, da uporabnika zaščiti pred prahom in tujki v zraku.

Globalna filtracijska podjetja obratujejo s polno paro v boju proti korona virusu.

Nadzor kakovosti

Zaradi tolikšne potrebe po zaščitnih maskah ter drugih napravah filtracije zraka, se seveda na trgu pojavlja veliko različne ponudbe, katere kvaliteta pa variira. Politika za proizvodnjo več respiratorjev naj bi ostala v veljavi le za čas trajanja izrednih zdravstvenih razmer, povezanih s COVID-19. Kasneje bodo vsi proizvajalci morali opraviti test kakovosti, če bodo želeli svoj izdelek obdržati na trgu po koncu izrednih razmer.

Medtem ko so bile te politike namenjene ustvarjanju dodatne zaloge prepotrebnih kirurških in respiratornih mask, na trg niso prišle brez pomanjkljivosti. NIOSH pri testiranju respiratorjev, proizvedenih na Kitajskem, ni uspel dokazati najmanjše učinkovitosti filtracije vsaj 95%, zato se pojavljajo pomembna vprašanja glede nadzora kakovosti. V odgovor kitajska vlada izvaja program za pregled vsake pošiljke respiratorjev, ventilatorjev in drugih medicinskih potrebščin.

Prihodnost: zaščitne maske, narejene iz obnovljivih virov?

Če nas je korona virus vsaj kaj naučil, je to spoznanje, da celoten svet potrebuje boljšo odzivno strategijo v primeru zdravstvene krize, kakršno smo doživeli letos. V javnosti se pojavlja veliko različnih tipov zaščitnih mask, zato upamo, da se kaj kmalu srečamo z inovativnimi modeli, ki bodo osnovani na trajnostnih in obnovljivih materialih ter hkrati nudili optimalno zaščito. Maske, narejene iz talilno-pihalnega postopka, so namreč nerazgradljive in morda celo predstavljajo naslednjo ekološko katastrofo, vendar so trenutno najboljša razpoložljiva zdravstvena zaščita.

Filtracijska industrija predstavlja glavnega borca proti COVID-19

Znanstveniki trdijo, da je filtracijska industrija odgovorna za prevzem vodilne vloge pri reševanju saj so vzrok za prenašanje virusa majhni aerosoli in ne živali oziroma hrana. Ti aerosoli ustvarjajo virusne oblake, pred katerimi nas socialno distanciranje ter maske iz blaga ne zaščitijo dovolj učinkovito, saj virusni delci lahko potujejo tudi preko cigaretnega dima. Tovrstna zmotna prepričanja v javnosti ustvarijo lažen občutek varnosti, saj v vsakem kubičnem metru zraka vdihnemo vsaj 1.500.000 delcev, velikih približno 0,5 mikrona v premeru. V veliko večji količini vdihujemo tudi delce, velikih od 0,1 do 0,2 mikrona, kar je velikost virusa. Bizarno je, da je najmanjši nalezljivi odmerek za COVID-19 lahko le 10 virusnih delcev, kar pomeni, da se lahko okužimo v minuti, v kolikor smo izpostavljeni tudi izredno majhni količini virusnih delcev.

Najboljša rešitev je učinkovita filtracija

Najboljša rešitev so učinkovite maske ter filtracija zraka, ki bo preprečila stik virusa z ljudmi. Bob Mcilvaine, strokovnjak za filtracijo, pravi, da je zelo zaželeno za vsakega posameznika, da nosi učinkovito masko visoko-tehnološke zasnove, ki bo zaščitila uporabnika ter njegovo okolico. Športniki, starejši in tisti, ki imajo težave z dihanjem, potrebujejo posebne maske, oblikovane prav zanje. Vsak dan se srečujemo z novostmi, katere je potrebno nenehno ocenjevati ter preverjati kakovost. Na trgu se namreč pojavljajo novi modeli, osnovani na nanovlaknih, ki nudijo pranje ter ponovno uporabo do 50-krat.

Kot torej omenjeno, je prišel čas za filtracijsko industrijo, da prevzamemo vodilno vlogo pri izpopolnitvi filtrov in maske za zmago v bitki z COVID-19. Prišel je čas, da filtracija zasije in na podlagi temeljitih raziskav in razvoja pripomore k razširjeni proizvodnji visoko-učinkovitih ter okolju-prijaznih zaščitnih mask.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave