Čas za branje: 3 min
Objavljeno: 27 marca, 2019Kategorije: Filtracija vozil

Ko z vašimi gradbenimi, kmetijskimi ali gozdarskimi stroji delate na terenu, kjer je veliko prahu, peska, zemlje itd. ne dopustite, da mora vso delo filtracije zraka motorja, opraviti samo vgrajeni zračni filter. Pred čiščenje zraka, ki vstopa v sesalno odprtino motorja vašega stroja, bistveno izboljša življenje filtrov zraka in pomaga pri izogibanju dragim okvaram motorja.

Kot smo omenili, se motorji uporabljajo v različnih delovnih okoljih, veliko na področjih, kjer je prisotna visoka oziroma velika količina prahu. Prah in druge onesnaževalce je treba odstraniti, preden zrak doseže motor, da se prepreči okvare motorja. Motorji so opremljeni s čistilci za zrak, ki odstranjujejo to kontaminacijo iz vhodnega zraka. Velikokrat je količina onesnaženja in umazanije, ki se odstrani iz vhodnega zraka, tako velika, da se čistilec zraka hitro prenasiči z umazanijo in zahteva servisiranje. Interval servisiranja je mogoče močno podaljšati s predhodnim čistilom.

Pred filter je naprava, ki je nameščena v sesalnem sistemu motorja pred čistilcem zraka. Odstranjuje večino onesnaženja in umazanije iz vhodnega zraka. Pred filtri so učinkoviti pri odstranjevanju večjih delcev umazanije in vodnih kapljic. Posledično bodo močno zmanjšali umazanijo, ki bo dosegla čistilec zraka, kar bo povzročilo podaljšano življenjsko dobo filtra.

Naša rešitev je Donaldson TopSpin™ pred filter, ki podaljša življenjsko dobo primarnega filtra zraka, poveča učinkovitost sistema in podaljša življenjsko dobo samega motorja. Lastnosti TopSpin™ so:

  • Podaljša življenjsko dobo filtra v težkih prašnih delovnih pogojih.
  • Donaldson TopSpin™ poveča učinkovitost sistema in podaljša življenjsko dobo motorja.
  • Ločuje do 85% vhodne kontaminacije po ISO 5011 / SAE J726.
  • Zmanjša porabo zračnih filtrov.
  • Znižuje stroške na uro obratovanja.
  • Samodejno odstranjuje prašne delce skozi stranski izmet.
  • Izloči več kot 99% delcev večjih od 20 mikronov.
  • Hitra montaža – pritrditev z eno samo objemko!
  • Robusten dizajn.

Primer rešitve v praksi pri naši stranki:

Stranka je imela veliko porabo zračnih filtrov na nakladaču Volvo L150H. Sam TOP SPIN se praviloma vgrajuje vertikalno na dovodno cev zraka v motor. Ker se pokrov motorja na tem delovnem stroju dviga in spušča, je bilo nujno razmisliti, kako vgraditi sam pred filter na stroj. Poleg tega je bila težava tudi ta, da je bila dovodna cev zraka horizontalna in ne samo to, še celo več, dovodna cev je imela zaščitni mrežasti pokrov, ki ga je bilo potrebno v nadaljevanju zaradi vgradnje TOP SPIN-a odstraniti. Dodatno težavo je predstavljalo dejstvo, da je na mestu vgradnje TOP SPIN-a tudi zaščitna ograja, kar je pomenilo, da mora TOP SPIN biti vgrajen na cev – koleno, ki je hkrati tudi pod kotom ca. 45°, ujeti pa je bilo potrebno tudi luknje za privijačenje na nosilni blok. Po ustrezni namestitvi pred filtra TOP SPIN, je stranka občutno zmanjšala porabo zračnih filtrov in podaljšala servisni interval. S tem so motorji na gradbenih stroji tudi občutno bolj zaščiteni. Stroški servisa so se občutno zmanjšali.

Soavtor: Robert Košir, dipl. upr. org.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave