Čas za branje: 3 min
Objavljeno: 23 aprila, 2019Kategorije: Filtracija vozil

Zračni filtri Donaldson

Frank Donaldson, ustanovitelj podjetja Donaldson, je leta 1915 oblikoval in izdelal prvi čistilec zraka za traktorske motorje. Danes Donaldson zračni filtri postavljajo nove standarde v kakovosti in učinkovitosti filtracije. Z izbiro Donaldson zračnih filtrov dobite nadstandardno zmogljivost in zanesljivost.

Moderni motorji v vozilih in delovnih strojih so večinoma tako imenovani motorji z notranjim izgorevanjem. V motorju izgoreva gorivo in s tem oddaja energijo za pogon. Vsako izgorevanje potrebuje kisik, ki se jemlje iz okolja. Okolje pa je bolj ali manj onesnaženo s prahom, dimom, sajami, itd. Slaba kakovost zraka pomembno vpliva na učinkovitost in obrabo motorja. Zato je pomembna učinkovita filtracija zraka, ki motor zavaruje pred trdimi delci umazanije. Znaki slabega vzdrževanja so zamašeni zračni filtri, zmanjšana učinkovitost motorja in večja poraba goriva. Življenjska doba motorja je odvisna od stopnje vsrkavanja abrazivnih delcev. Približno 1 gram prahu na konjsko moč je dovolj, da uniči motor. Za razliko od človeškega telesa, ki ima različne filtrirne sisteme in senzorje, ki opozarjajo na slab zrak, je zračni filter edina zaščita motorja pred morebitno škodo zaradi vdora nečistoč. V času delovanja filtra se njegova onesnaženost povečuje, s čimer se zmanjšuje pretok zraka skozi zračni filter. Motor bo zaradi visoke stopnje zamašenosti težko »dihal«, kar bo povzročilo, da bo imel filter zraka zmanjšano izhodno moč in večjo porabo goriva. V Prima filtertehniki nudimo široko paleto zračnih filtrov za vsako potrebo.

PowerCore® zračni filtri in ohišja

PowerCore® zračni filtri; Razvijajoči se predpisi o emisijah in večja zahteva po sistemu za emisije, so povzročili potrebo po čedalje manjših in lažjih filtrih zraka. Na tej osnovi je Donaldson izumil PowerCore® filtre. Ti filtri so manjši, zmogljivejši in tako lažje vgradljivi v nove motorje. Konstrukcija ˝naravnega˝ pretoka zraka zagotavlja boljšo splošno učinkovitost filtracije in boljšo zmogljivost zadrževanja prahu kot druge konfiguracije filtrov.

Prikaz zračnega filtra

RadialSeal™ zračni filtri; Ta način filtracije zraka je izumil Donaldson pred več kot 25 leti. S tem sistemom ustvarite odlično tesnjenje med zračnim filtrom in ohišjem, ki je odporen na vibracije. Ta način zanesljivega tesnjenja pomaga zaščititi motorje v ekstremnih delovnih pogojih v kmetijstvu, gozdarstvu in gradbeništvu.

Axial Seal zračni filtri; Tu gre za tradicionalno zasnovo zračnega filtra s tesnilom na koncu filtra, ki se stisne ob ohišju in ustvari tesno tesnjenje. Donaldson filtri imajo močno, upogljivo tesnilo, ki zagotavlja pravilno tesnjenje in ne dopušča uhajanja prahu v motor. Tesnila se med življenjsko dobo filtra ne strdijo ali poslabšajo.

Poleg tega, da poskrbite za zaščito motorja na vašem delovnem stroju z ustreznim in kvalitetnim zračnim filtrom, pa ne pozabite tudi na svoje zdravje in zamenjajte filter zraka kabine. Mikroskopski iritanti, kot so alergeni, saje, prah in onesnaževalci, lahko najdejo svojo pot v kabino vašega delovnega stroja, kar poslabša kakovost zraka v delovni kabini, kjer preživite veliko vašega časa. Pri Prima filtertehnika dobite vrhunske filtre kabine, ki odstranijo iritante, preden pridejo v kabino vozila in tako ohranjajo zrak, ki ga dihate, čistejši.

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave