Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 21 januarja, 2020Kategorije: Filtracija vozil

Ločevanje odpadkov v Sloveniji ne predstavlja novega trenda, vsekakor pa velja za vedno bolj pomemben del našega vsakdana. Bistveno za prihodnost našega planeta je kolektivna zavest v procesu izboljševanja naših potrošniških navad, ki precej vplivajo na okoljevarstvo. Večina idej se začne z eno osebo, ki pa sama žal ne more premikati gora, zato je pomembno, da s skupnimi močmi začnemo sprejemati zavestnejše odločitve ter pomagamo pri izboljšanju stopnje ekologije. Ločevanje odpadkov je eden ključnih korakov k trajnostnemu razvoju in k ponovni uporabi materialov. Glede na študijo Agencije Republike Slovenije za okolje v Sloveniji letno nastane okoli 7 milijonov ton odpadkov, poraba snovi na prebivalca pa se še dodatno povečuje. V povprečju lahko prebivalcu pripišemo 450 kg odpadkov na leto. S spremembo zakonodaje in vzpostavitvijo centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki pa lahko opazimo temeljitejše ločevanje in posledično večji odstotek predelanih odpadkov. Vzpostavljene so mnoge sheme za zbiranje in obdelavo posameznih tokov odpadkov, za tovrstne dejavnosti pa lahko tudi spremljamo veliko financiranj iz različnih virov. Na podlagi skrbne zasnove in implementacije ter širjenja ozaveščenosti o pravilnem ravnanju z odpadki, lahko pričakujemo več predelanih in prednostno recikliranih odpadkov.

Ljubljanska Snaga je prvo komunalno podjetje v državi, ki je začelo uporabljati smetarska vozila, ki jih poganja metan.

V podjetju JP VOKA SNAGA d.o.o. so poskrbeli, da je ravnanje z odpadki preprosto in učinkovito, saj so razvili številne storitve, ki vsakemu gospodinjstvu oziroma podjetju olajšajo postopek ločevanja in tako več državljanov spodbudijo k pravilnemu ravnanju z odpadki. Prvi korak se začne s posameznikom, ki odpadke odloži v ustrezen zabojnik, saj je izvajalec javne službe dolžan odpeljati le primerno zbrane in odložene odpadke.

Učinkovitejše ločevanje odpadkov

Najbolj priročne storitve, ki jih ponuja JP VOKA SNAGA za učinkovitejše ločevanje odpadkov, so:

 • urniki odvoza odpadkov, katere lahko spremljamo preko mobilne aplikacije, sporočila ali drugega vira informacij;
 • članstvo v sistemu ravnanja z odpadki, ki omogoča sporočanje raznih sprememb, naročanje kosovnega odvoza, itd;
 • zbiranje nevarnih odpadkov iz gospodinjstev in elektronskih odpadkov;
 • ravnanje z odpadki na prireditvah in dogodkih;
 • ter mnoge druge storitve.

V podjetju Prima Filtertehnika smo ponosni, da se lahko pohvalimo s pozitivnim doprinosom k okoljevarstvu, saj dobavljamo vse filtre za tovornjake v podjetju JP Voka Snaga. Smo zastopniki za blagovni znamki Donaldson in Fleetguard, ki sodita v samo elito proizvajalcev filtrov. S skupnimi močmi nudimo optimizacijo ter inovativne rešitve za filtracijo motorja smetarskih vozil, opreme in ljudi, ki jih uporabljajo. Ponujamo najobsežnejšo linijo filtracijskih rešitev za smetarska vozila, za katera se potrebuje učinkovita filtracija.

O visoki kvaliteti naših filtrov pričajo tudi mnenja naših cenjenih strank, za katere nam je vedno v zadovoljstvo reševati aktualne izzive na področju filtracije:

˝S podjetjem Prima Filtertehnika d.o.o. sodelujemo že nekaj let in rečem lahko, da smo več kot zadovoljni. Zaposleni so hitro odzivni in prijazni, vedno pripravljeni poiskati ustrezno rešitev, četudi potrebujemo nekaj izven razpisa ali »izven okvirjev«. Korekten odnos celotne ekipe, hitre dobave ter visoka kakovost produktov si zaslužijo vse pohvale. Vsekakor se nadejamo dolgoletnega sodelavanja. ˝

– g. Gregor Černe, JP Voka Snaga d.o.o.

Ločevanje odpadkov je ena izmed ključnih dejavnosti za ohranitev našega planeta, zato svojim vozilom zagotovite le najboljše. Pri Prima Filtertehniki poskrbimo, da vedno dostavimo inovativne filtracijske rešitve za motorje, zato sodelujemo s podjetjem Donaldson in Fleetguard, ki veljata za vodilna proizvajalca filtrov v tovrstni industriji. Ne preseneča dejstvo, da Donaldson velja za izumitelja zračnih filtrov in še vedno uspešno narekuje trende v filtracijski stroki. Njihov cilj je brezkompromisna kakovost izdelkov; najbolje pa je, da poskrbijo za celotno filtracijo vozila. Tako je filtracijska rešitev celostna in kvalitetna, za vse morebitne izzive pa vam je vedno na voljo naša tehnična podpora, ki temeljito pozna naravo vašega voznega parka.

Celostna storitev od začetka do konca

Tako je, pri Prima Filtertehniki poskrbimo, da bodo vaša smetarska vozila kompletno opremljena z ustrezno filtracijo.

Predstavljamo vam najinovativnejše filtracijske izdelke za vozila, ki tovorijo odpadke:

 • filtracija goriva: Donaldson, Fleetguard filtri pomagajo preprečiti poškodbe injektorja z dovajanjem čistega goriva v vaš motor ter posledično omogočajo boljši način filtriranja goriva.
 • filtracija olja: Donaldson, Fleetguard filtri za olje ohranjajo olje čisto s tem, da zadržijo mikro delce, ki lahko povzročijo poškodbe motorja.
 • filtracija hladilne tekočine: Donaldson, Fleetguard filtri hladilne tekočine odstranjujejo onesnaževalce in ohranjajo ravnovesje hladilnega sistema.
 • filtracija zraka: Današnji motorji z visokimi zmogljivostmi in strožjimi standardi škodljivih emisij zahtevajo bolj učinkovite sisteme za dovod zraka.
 • filtracija hidravlike: Filtri, ki delujejo pod vsemi stopnjami pritiska. Filtri za nizko stopnjo pritiska delujejo za delovni tlak do 350 psi, z razpoložljivimi konfiguracijami. Srednje tlačni filtri Duramax® so postali industrijski standard za obratovalne tlake do 2000 psi.
 • kompleti dizelskih filtrov: So enostavni za namestitev na katerikoli razpršilnik goriva in so ustrezni za filtracijo najmanjših onesnaževalcev, preden ti vstopijo v sistem za gorivo vaše opreme.
 • dušilci in izpušni dodatki: Ponujamo dušilce za srednje in težke dizelske naprave in dodatke, ki zmanjšujejo puščanje izpušnih plinov in zmanjšujejo hrup.

Ekskluzivna linija Donaldson Blue

S pionirsko tehnologijo – SynteqTM in Synteq XPTM membranama za tekočinske filtre in Ultra-Web® membrano za filtracijo zraka – filtri Donaldson Blue zajamejo večje količine drobnih onesnaževalcev, hkrati pa ščitijo motorje in opremo, podaljšajo servisne intervale in skrajšajo čas amortizacije.

Filtri za gorivo z nano vlakni Synteq XPTM dokazano dovajajo gorivo, ki je štirikrat čistejše od konkurenčnih najboljših filtrov.

Donaldson in Fleetguard filtri so popolna izbira za filtracijo vaših tovornjakov. Z našo obsežno ponudbo vam zagotovimo filtracijo celostnega sistema, ki bo poskrbela za dolgoročno in efektivno delovanje vašega tovornega vozila. Za vse filtre, ki vam jih dobavimo, dobite garancijo o kakovosti, saj prodajamo izključno blagovne znamke prvorazredne kakovosti.

Mednarodna garancija kakovosti

Vsak Donaldson in Fleetguard filter izpolnjuje ali presega specifikacije proizvajalcev originalne opreme. Filtri v našem programu so zaščiteni z mednarodno garancijo, s katero je vaše vozilo zaščiteno v primeru, da pride do kakršnekoli okvare motorja zaradi nepravilnega delovanja filtrov. To je garancija za vašo brezskrbnost!

Obeti za leto 2020

Slovenija se želi približati evropskim standardom recikliranja odpadkov, za kar bo potrebna optimizacija sistema ravnanja s posameznimi tokovi odpadkov. Agencija Republike Slovenije za okolje je zastavila veliko ciljev, ki so skladni s cilji EU in ki nas bodo upajoč pripeljali do boljših rezultatov na področju ločevanja odpadkov ter do trajnostnega razvoja na vseh področjih našega vsakdana. Več o uredbah in predpisih si lahko preberete na tej povezavi.

Z optimizacijo vaših smetarskih vozil in izbiro kakovostne filtracije lahko tudi vi pripomorete k hitrejšemu, učinkovitejšemu ter kvalitetnejšemu ločevanju odpadkov. Izberite celostne filtracijske rešitve pri Prima Filtertehniki.

M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Viri:
Ločevanje odpadkov, JP Voka Snaga. Povzeto 10 januarja 2020 s spletnega naslova: https://www.vokasnaga.si/locevanje-odpadkov
SOER: Odpadki. Povzeto 10 januarja 2020 s spletnega naslova: https://www.arso.gov.si/soer/odpadki.html

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave