Čas za branje: 3 min
Objavljeno: 14 julija, 2020Kategorije: Filtracija vozil

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so alergije ter bolezni pljuč med najpogostejšimi kroničnimi boleznimi na svetu. Filtri za avtobuse bodo poskrbeli, da potniki ter poklicni vozniki brezskrbno dihajo čist ter svež zrak. V podjetju Prima Filtertehnika smo zastopniki za Donaldson in Fleetguard filtre, ki ponujata široko paleto filtrov zraka kabine, tako v standardni kakovosti, kot tudi kakovosti aktivnega oglja.

S filtri zraka za avtobuse v boj proti onesnaženosti, alergijam ter virusom.

V Evropi približno 60 milijonov ljudi trpi zaradi alergij in ta številka še dodatno narašča, poleg tega pa v “novi normalni eri” tveganje, da zbolimo za virusom COVID-19 vlada našemu vsakdanjemu življenju. Obenem za poklicne voznike gospodarskih vozil zaradi onesnaženosti zraka obstaja vedno večja nevarnost za alergijsko reakcijo zaradi tujkov, bakterij in plesni.

Dandanes so tovrstna vozila opremljena s prefinjenim klimatskim ter prezračevalnim sistemom, kateri zagotavljajo, da zrak v avtobusih ustrezno kroži tako poleti kot tudi pozimi. Poleg prezračevanja pa je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno filtracijo vhodnega zraka, s katero preprečimo vdor umazanije ter drugih škodljivih onasnaževalcev iz zunanjega okolja v notranjost avtobusa. Z vidika zdravja in varnosti je to ključnega pomena za izboljšanje udobja in zaščite potnikov, kot tudi voznikov avtobusov. Za zmanjšanje učinkov utrujenosti, ohranjanje kondicije ter koncentracije v prometu je pomembna dobra kakovost zraka na delovnem mestu voznika, da se zmanjša tveganje za nesrečo. V ta namen antialergijski zračni filtri s svojo večplastno strukturo ponujajo rešitev.

Antialergijski filter

Vrhunski ponudnik na področju filtracije Donaldson je razvil antialergeni filter zraka za kabino vozil, kateri poskrbi za optimalno zaščito dihal ter splošnega zdravja voznikov tovornjakov in avtobusov, saj vežejo alergene snovi in ​​preprečijo rast bakterij in plesnivih gliv na filtru za več kot 99 odstotkov.

Antibakterijski panelni filtri Donaldson

Boj proti globalni epidemiji

Antibakterijski filtri za avtobuse so opremljeni z biocidom, zato obenem predstavljajo odlično zaščito:

 • prepreči večino okužb, ki potujejo po zraku;
 • ubije več kot 99% bakterij, alergenov in mikroorganizmov;
 • ščiti klimatsko napravo pred glivami;
 • izboljša počutje voznika ter potnikov.

Prima Filtertehnika poskrbi za vse tipe vozil.

V podjetju Prima Filtertehnika smo zastopniki za Donaldson in Fleetguard filtre, ki ponujata široko paleto filtrov zraka kabine, tako v standardni kakovosti, kot tudi kakovosti aktivnega oglja. Oba proizvajata filtre OEM za večino evropskih proizvajalcev tovornjakov in avtobusov (od aplikacij Euro IV do EURO VI), kot tudi za najbolj priznane proizvajalce integriranih klimatskih naprav, ki se uporabljajo v avtobusih (Webasto, Konvekta).

Sestava filtra

Panelni filtri so sestavljeni iz dveh slojev. Prvi filtrira več kot 99 odstotkov grobih delcev, kot so tujki in zračni prah z aerodinamičnim premerom manj kot 2,5 mikrometra (PM2.5). To pomeni, da so približno 40-krat manjši od človeških dlak. Skozi pljučne alveole lahko prodrejo v pljuča ali celo v krvni obtok, kar povzroči bolezni dihal, srca in ožilja. Druga plast filtra vsebuje aktivno oglje, ki je pridobljeno iz kokosove lupine. To absorbira skoraj vse neprijetne vonjave in škodljive pline, kot so dušikov oksid, žveplov dioksid in ozon iz zračnega toka.

Biofunkcionalna prevleka

Posebna inovativna biofunkcionalna prevleka ima antialergijski in protimikrobni učinek. Antialergeno funkcijo omogoča tretja plast, ki ima naravni polifenolni premaz. Polifenoli se naravno pojavljajo v številnih rastlinah, kot so zeleni čaj, jabolka, grozdje in agrumi ter so sposobni absorpcije alergenov, zaradi česar so neškodljivi. Obenem preprečujejo rast mikroorganizmov, kot so plesni ali bakterije na filtru.

Zaupajo nam najboljši!

Zaupajo nam največji avtobusni prevozniki kot so:

 • LPP
 • ARRIVA Slovenija: “Pri dobavitelju filtracije Prima Filtertehniki d.o.o. cenimo predvsem odzivnost obdelave naročil, zanesljivost pri dobavah in strokovno podkovanost njihove ekipe.” Grega Gmajnar, Alpetour PA d.o.o.” Z dobaviteljem Prima Filtertehnika smo zelo zadovoljni. So izredno strokovni, prilagodljivi in hitri.”
  Goran Lipovčič, Arriva Ljubljana.
 • NERED d.o.o.: “Dobavitelju Prima Filtertehnika d.o.o., ki nam dobavlja filtre znamke Donaldson in Fleetguard, izrekam pohvalo za dobro poslovno sodelovanje, hitro dostavo ter strokovno pomoč.”
  Matjaž Nered

Za dodatna pojasnila o filtraciji, sem vam na voljo v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o.
M: 070 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave