Čas za branje: 5 min
Objavljeno: 28 novembra, 2019Kategorije: Blog HR

Svaka veća poslovna odluka usmjerava razvoj određene struke na pojedinom tržištu u svom smjeru, zbog čega sam siguran da današnji uspjeh tvrtke Prima Filtertehnika, koja je rođena davne 1990. godine, nije slučajnost.

“Otac” tvrtke Marjan Petelinkar tada se odlučio za samostalni poslovni put i zajedno sa svojom suprugom Ivankom pokraj njihove kuće napravio je pomoćnu zgradu te osnovao tvrtku Prima Filtri d.o.o. Kao zanimljivost, ime tvrtke nastalo je iz kratica imena PetelinkaRIvankaMarjanA. Tvrtku je pratio neprekidni rast, a 2009. godine smo otvorili vrata spajanju s konkurentskom tvrtkom Imex Filtertehnika, što je u Sloveniji iznimka, a ne pravilo. Tako je nastala danas poznata Prima Filtertehnika s novom inspiracijom, idejama i planovima. Tvrtka broji već skoro 30 ljudi, naš proizvodni i prodajni program seže i do filtracijskih sistema za uklanjanje prašine i filtra za usisavače.

Hidraulični filter iz vlastite proizvodnje PRIMA FILTRI

Posebno smo ponosni na vlastitu proizvodnju hidrauličnih filtera s kojom smo kroz godine napornog rada i pozornog praćenja želja i potreba naših kupaca ispunili i nadmašili njihova očekivanja. S filtrima takve vrste pokrivamo veliki dio tržišta, s obzirom na to da se u današnje vrijeme hidraulika skoro svuda koristi, od automobilske industrije, zrakoplovstva, građevine, arhitekture i robotike; zapravo je prisutna na svim područjima gdje je potrebna velika snaga i preciznost.

Zbog toga smo u Prima Filtertehniki svjesni koliko je bitno da su hidraulični sistemi temeljito filtrirani. Filtri za hidrauliku već su nekoliko godina veliki dio naše proizvodnje jer su novi motori i strojevi sve sofisticiraniji i preciziniji, a za dobar i posebno dugoročni rad trebaju sve učinkovitiju filtraciju.

U hidrauličkom sustavu prisutni su visoki tlakovi i veliki protoci što uzrokuje trošenje sustava i slobodno kretanje čestica. Potom isti ubrzaju trošenje strojnih dijelova, ventila i brtvila te gubljenje energije. Rješenje za sve navedene probleme je ugrađeni filter na pojedinim vodovima sustava.

Učinkovitost Beta faktora možemo mjeriti pomoću te tablice.

Učinkovitost filtra najbolje možemo očitati iz podatka o Beta faktoru koji nam pokazuje koliko je učinkovit filter pri zadržavanju raznovrsnih dijelova. Pomoću Beta faktora možemo utvrditi učinkovitost filtriranja. Važno je odrediti pravi Beta faktor i veličinu filtriranja dijelova za točno određenu aplikaciju. Kako bi se utvrdila učinkovitost hidrauličkog ulja, koristimo ISO TEST (ISO 16889) koji koristi brojače dijelova i testnu tekućinu u koju se čestice dodaju, a isti se prebroje prije i poslije filtra. Tako je medij s faktorom ß-1000 učinkovitiji nego medij s faktorom ß-100, naravno kod iste veličine dijelova.

PRIMJER: Ako u 5 mikronski filter uđe 1.000.000 dijelova i preko medija ih prođe 1.000, beta faktor filter se računa kao 1.000.000 (ulaz) / 1.000 (izlaz) = ß-1.000. Beta faktor može biti izražen i kao postotak učinkovitosti % = ( ß minus 1) / ß * 100. ß-1000 element iz tog primjera je 99,90% učinkovit.

Prikaz izračuna beta faktora.

U hidrauličnim sustavima najčešći su filtri na usisnom, tlačnom, povratnom i by-pass vodi, a izrađuju se uglavnom za već postojeća hidraulična kućišta i zbog toga se po vanjskim mjerama mogu uvelike razlikovati. Kvalitetan hidraulični filter na sebe preuzima najviše nečistoća (toliko mu je visok ß-faktor), ima niski stupanj filtracije i optimalni protok. Filter mora imati što viši stupanj izlučivanja, što znači da je sposoban iz hidraulične tekućine izlučiti najviši mogući postotak čestica koje spadaju u razred veličine određene finoćom filtra. Za dobru filtraciju je bitno da je uz kvalitetan filter u sustavu čisto hidraulično ulje i da je sam sustav dobro održavan.

Prikaz hidrauličnog sustava.

Hidraulični filter ili filter za ulje za podmazivanje se uglavnom sastoji od kućišta koje je projektirano za očekivane tlakove ali i za podtlak. Kućište može biti napravljeno kao navojna patrona što omogućuje posebno laki način promjene filtra. Filter za pritezanje u obliku patrone se često koristi na području niskog tlaka.

ZADATAK HIDRAULIČKOG FILTRA

Tekući kružni tokovi su različitih oblika i veličina, vrlo jednostavnog ili vrlo složenog dizajna, ali svi trebaju zaštitu od štetne prljavštine. Postoji vrsta zagađivača koji mogu biti prisutni u hidrauličnoj tekućini:

 • razne čestice (prašina, pijesak, hrđa, vlakna, elastomeri, komadići boja);
 • metalne čestice, silikon i aditivi (aluminij, krom, bakar, željezo, olovo, kositar, silicij, itd.); kondenzirana voda;
 • brtvila;
 • blato, oksidacija i drugi djelići hrđe;
 • kiseline i druge kemikalije;
 • biološke čestice, mikrobi (koji se nalaze u tekućinama s visokim udjelom vode).

Zadatak hidrauličnog filtra je ukloniti te čestice iz ulja u optjecaju kako bi se spriječila prebrza istrošenost komponenti i kvar sustava. Hidraulični sustavi postaju sve kompliciraniji pa je zbog toga pouzdana zaštita od iznimne važnosti. U našoj tvrtki brinemo kako biste s pravilnim filtriranjem mogli produžiti životni vijek hidrauličnih sastavnih dijelova jer vam možemo ponuditi sve alternative za vaše trenutne hidraulične filtre.

Širok izbor PRIMA hidrauličnih filtera.

Izrađujemo sve vrste hidrauličnih filtera:

 • povratne hidraulične filtre;
 •  usisne hidraulične filtre;
 • tlačne hidraulične filtre;
 • visokotlačne hidraulične filtre;
 • niskotlačne hidraulične filtre.

O visokoj kvaliteti hidrauličnih filtera svjedoče i naši cijenjeni kupci zbog kojih nam je uvijek iznova zadovoljstvo rješavati aktualne izazove na području filtracije:

“S tvrtkom Prima Filtertehnika surađujem od samog početka, koliko sam u tvrtki SIBO G d.o.o. To predstavlja 16-godišnje pozitivno iskustvo, koje pokriva savjetovanje s područja filtracije različitih medija (zrak u klimatskim uređajima, hidraulična ulja u strojevima za brizganje plastike te rashladno-uljne emulzije u strojevima za obradu metala). Sa zadovoljstvom mogu reći da se suradnja temeljila na poštovanju dogovorenih rokova za isporuku naručene robe. Reklamacija je bilo toliko malo da ih se niti ne sjećam. Znali su saslušati i kada smo se zbog zakonskih propisa morali pobrinuti za predaju istrošenih filterskih elemenata. Jednom sam prisustvovao i edukaciji s područja filtracije koju su organizirali i moram reći da je to bilo za mene korisno. Ukratko, mogu reći da mi je suradnja s Prima Filtertehnikom zadovoljstvo i vjerujem da će tako ostati i s vaše strane.”
– g. Tone Zupanc, SIBO G d.o.o.

“Prima Filtertehnika d.o.o. je naš dobavljač već nekoliko godina. Što se tiče njihovog rada, imam same pohvale. Profesionalni su, brzo se odazivaju i dobro su tehnički potkovani. Od narudžbe do isporuke filtera prođe jako kratak vremenski rok. Puno puta se pojavi problem gdje nam je potrebna pomoć i baš sam s Primom uvijek smiren i bez briga jer znam da će se potpuno angažirati i da će nam pomoći riješiti problem. Svi ti argumenti se projiciraju kroz godine suradnje te učvršćuju odnos među klijentima.”
– g. Klemen Bergant, DIFA d.o.o.

Za sva dodatna objašnjenja o filtrima za hidrauliku, stojim vam na raspolaganju u tvrtki Prima Filtertehnika d.o.o.
M: 00386 70 578 558
E: primoz@prima-filtertehnika.si

Napiši komentar

O avtorju

Primož Kovačič

Na področju filtracije delujem že več kot 10 let. Pokrivam gorenjsko regijo ter Ljubljano z okolico ter Hrvaško. Skozi leta skupaj z mojimi sodelavci nudimo nasvete in iščemo primerne rešitve na različnih področjih filtracije v industriji, medicini, javnem prometu in energetiki.

Prijavite se na novice

 

Loading

Sorodne objave